Mõnus kodune rukkileib

Tänapäeval küpsetavad küll vist peaaegu kõik kodus leiba- siin kirjutaja ei kuulu ka erandite hulka. Aga miskipärast ei ole ma sellest veel bloginud- nüüd parandan selle vea! Minu lemmikud on erinevate pähklite, seemnete ja puuviljadega leivad. Aga väga maitsev on ka täiesti tavaline rukkileib, eriti kui sooja leiva viilule on määritud võid...
Leivateo jaoks on tarvis juuretist. Kui pole kedagi, kelle käest võiksid selle saada, siis meisterda see hoopis ise. Üldiselt on kogused, .mille järgi küpsetan, sarnased sellele Nami-Nami retseptile.

Juuretise jaoks:

paar viilu naturaalse juuretisega kääritatud leiba
hapupiima, petti või keefirit

Pane leib hapupiimaga kaussi ja sooja kohta seisma. Kolme päeva pärast sega saadud leivapudru läbi ja alusta küpsetamist! Juuretist hoia külmkapis.
Mina sain oma hingega juuretise ühe armsa Tartu kohviku "Anna Edasi" perenaiselt.

Eeltainas:

150 g juuretist
1 l sooja vett
400 g rukkijahu

Sega suures kausis juuretis, vesi ja jahu puulusikaga ühtlaseks. Mass tuleb hapukoore laadse konsistentsiga. Kata kauss toidukile või köögirätikuga ja pane sooja tuulevaiksesse kohta käärima. Jäta käärima 8- 16 tunniks, kuni eeltainas vahutab.
Nüüd võta 3-4 puulusikatäit juuretist juuretisekarpi järgmiseks leivateoks.
Leiva jaoks (2 pätsi):

0,5 dl DanSukkeri leivasiirupit
100 g pruuni suhkrut (vib ka siirupi panemata jätta ja lisada suhkrut 150 g)
1 sl soola
600 g rukkijahu

Lisandiks soovi korral(1 pätsi kohta) pakuks välja sellised variandid:

  • 100 g kõrvitsaseemneid ja /või päevalilleseemneid
  • 100 g metsapähkleid
  • 100 g kuivatatud ploome, rosinaid, jõhvikaid, aprikoose...
Lisa leivatainale nüüd, siirup, suhkur, sool, seemned ja jahu. Valmis tainas on üsna paks. Jaga tainas kahte võiga määritud leivavormi ja jäta rätiku alla 2-3 tunniks kerkima.
Pane leivad eelkuumutatud 250 kraadisesse ahju ja 5 minuti pärast alanda tempertuur 200 kraadini ning küpseta leibu veel tund aega. Pööra vormid puidust lõikelauale pahupidi ning võta 10 minuti pärast leivad vormist välja ja määri võitükiga läikima. Seejärel keera leivad küpsetuspaerisse ja lase veel jahtuda enne lahtilõikamist.
Selliselt valmistatud leivad on minul tulnud ilusad läikivad ja pehme koorikuga.

Kommentaarid