Kaneelilõõts ehk rebitav kaneelisai

April 1, 2011
Nii tore, et maailmas leidub palju väga erinevaid inimesi, kellel on lausa hiilgavaid ideid. Selle vahva kaneeliga saia idee on leitud siit. Lihtsalt hämmastav, et on veel üks võimalus, kuidas kaneelisaia küpsetada. Mitte et tavalised kaneelirullid meil populaarsed ei oleks, otse vastupidi- kaovad laualt nagu soojad saiad :D
Aga no see sai kadus laualt küll vast 10 minutiga. Muudkui rebid leht lehe haaval ja sööd ja rüüpad veel külma piima ka peale- otsetee taevasse- no lihtsalt imehea! Maitses ka nagu kuidagi veel paremini, kui tavalised kaneelirullid, eks selles ole vist oma osa ka silmadega söömisel.
Kes proovib, see juurde soovib!
Muide, on olemas ka sidrunitäidise ja glasuuriga variant siin
Tainas:

5,5 dl jahu
0,5 dl suhkrut
2 tl kuivpärmi
0,5 tl soola
60 g võid
0,6 dl piima
0,5 dl vett
2 muna
1 tl vanilliekstrakti

Täidis:

2 dl suhkrut
2 tl kaneeli
0,5 tl muskaati
60 g võid

Taina jaoks sega suures kausis kokku 4 dl jahu, suhkur, pärm ja sool.
Klopi teises kausis lahti munad.
Kuumuta väikses potis piima ja võitükke seni, kuni või on sulanud. Tõsta pott tulelt ja vala juurde vesi ja vanilliekstrakt, sega ning lase veidi jahtuda. Vala vedelik jahusegu hulka ja sega, seejärel lisa munad ja ülejäänud jahu ning sega kuni tainas on ühtlane. Tainas jääbki selline kleepuvat sorti.
Pane tainapall suurde õlitatud kaussi toidukille ja rätiku alla ja jäta tunniks sooja kohta kerkima.
Kuni tainas kerkib, valmista täidis- selleks sega kokku suhkur, kaneel ja muskaat. Sulata või ja lase sellel isegi veidi pruunistuda.
Kerkinud tainasse sõtku umbes 2 supilusikatäit jahu ja lase 5 minutit kerkida. Seejärel rulli tainas kergelt jahusel laual õhukeseks ja ristkülikukujuliseks.
Seejärel pintselda tainas üle sulavõiga ja puista peale kaneelisegu.
Lõika tainas noaga kuueks pikaks ribaks ja tõsta üksteise peale ning see kuhi lõika omakorda kuueks ruuduks.
 Nüüd on Sul kuus kuhja, mis tuleb võitatud keeksivormi laduda nagu raamatulehed.
Lase siis saial vormis veel 30- 45 minutit rätiku all kerkida ja küpseta eelkuumutatud ahjus 180 kraadi juures 30- 35 minutit.
Lase saial vormis 30 minutit jahtuda ja eemalda seejärel vormist ning serveeri.
 Parim on see tegemise päeval, aga mulle tundub, et see süüakse nii kiiresti ära, et säilitamiseks ei jää niikui nii midagi alles.

30 comments:

  1. ilse said...:

    See on tõesti vahva leid, panen kõrvataha:)

  1. Liisi said...:

    Oi kuidas praegu tuli kaneelisaia isu peale. Võtan nädalavahetuse plaanidesse!

  1. laualamp said...:

    See on üks popp sai :)

  1. Liilia said...:

    mul on ka plaanis see viilutatud sai ette võtta...lihtsalt ülilahe idee :)

  1. Anonymous said...:

    Missugune imeline leiutis. Aitäh blogipidajale !
    Kui keegi täidisega varjandi ka ära proovib, palun panna blogisse. Tundub väga ahvatlev

  1. Frieda said...:

    Ei noh, nüüd tundub, et ma pean veel selle küpsetise ka oma haruldase 3 järjestikuse vaba päeva sisse ära mahutama :D Nimekiri, mida kõike ma teha kavatsen on niigi pikk :P

  1. minumaailm said...:

    Väga põnev idee! Kas rebides tulevad ruudud hästi lahti?

  1. köögivõlur said...:

    On jah, üks lahe ja popp sai ja lisaks veel maitsev ka!
    Frieda- ega Sul muud vist üle ei jää :)
    Minumaailm- jah, ruudud tulid rebides täitsa hästi lahti.

  1. Tullia said...:

    Sul on väga ilus välja tulnud!

  1. köögivõlur said...:

    Aitäh, Tullia! Muidu kavatsen täisterjahuga varianti ka nädalavahetusel proovida; tänud hea idee eest;)

  1. Annika said...:

    Läheb kindlasti katsetamisele :) Väga huvitav!

  1. Sugar said...:

    JA mul tainas ei kerki :S Või hakkab ta tõesti alles peale 40t minutit end paisutama? Mul samasugune mötsa sel kausis nagu ma ta sinna panin :(

  1. Sugar said...:

    Aga ta kerkis siiiski :) küll peale nelja tundi :) Loodan, et ahjust välja võttes tasusid ootamist :)

  1. köögivõlur said...:

    Sugar, loodame parimat :) Muidu ega see tainas ei peagi tohutult kohevaks kerkima.

  1. Anonymous said...:

    Tere.
    Mida on mõeldud vanilliekstrakti all? Kas vaniljesuhkrut,-essentsi või on see eraldi asi?

  1. Drex said...:

    Imehea tuli ! Aitäh! :)

  1. köögivõlur said...:

    Palun Drex :)
    Aga mis vanilliekstrakti puutub, siis see on kohe eraldi asi. Kui ei ole, siis võib panna vanillisuhkrut lihtsalt.

  1. Anonymous said...:

    Proovisin seda retsepti eile ja see on lihtsalt meeletult hea.

    Suhkru kogus peaksin järgmisel korral veidi vähendama, kuna täidist oli liiga palju ja sai oli veidi liigmagus aga kokkuvõttes on see retsept täielik hitt :)).

    Diana

  1. Heli said...:

    Sain teie supersaia retsepti sõbratarilt, olen seda nüüd mitmel korral teinud, suured tänud! Tundub, et see sai võidab ka kõige närvema isuga laste vastupanu:) Ja eriti maitseb kaneelisai muidugi meestele. Panen aga jälle taigna kerkima.
    Kena kevadet!

  1. köögivõlur said...:

    Suurepärane , Heli, et ühest lihtsast saiast niipalju rõõmu saab! Pole kohanud veel kedagi, kelle see sai külmaks oleks jätnud :)

  1. Jaanake said...:

    Nüüd on kaneelilõõts ka minu köögis järgi proovitud....no päris hea sai, ainult et suhkrut oleks võinud rohkem täidisesse panna:) Vaatasin eile lusika saatest kaneelilõõtsa valmistamist ja ei süvenenud enam retsepti....kui õigesti mäletan, pani saatejuht täidisesse ainult 3spl suhkrut ning segas kaneeli ja muskaadiga, mina tegin ka nii ja kui maitsma asusin, selgus, et oleks pidanud 2dl suhkrut olema....aga pole hullu. Proovin ükspäev uuesti ja siis lisan rohkem suhkrut:)

  1. Anonymous said...:

    Kui palju peaks tavalist pärmi panema, kui ei ole kuivpärmi? Ja kui suur see keeksivorm peaks olema?

  1. köögivõlur said...:

    Anonüümne, tavaliselt pärmi tuleks panna 25 g ja selle võib ka kenasti sõrmedega jahu sisse mudida, eraldi vedelikus lahustada ei ole vaja :)

  1. Anonymous said...:

    440 grammi jahu ja 30 grammi suhkrut ehk siis kui dl mõõdunõult on kõik numbrid maha kulunud....

  1. describe different and beautiful
    looks yummy
    welcome to visit my site if you want to

  1. LG said...:

    Miks mul jäi alt toores? Pealt on OK. Küpsetasin 180°C 35minutit. Või kas võib asi olla selles, et just võtsin ahjust? Ja tahab tahenemist?

  1. LG said...:

    Ei tulnud sellest lõõtsast söödavat :( s.t. et pealt ilus pruun ja krõbe, mis ikkagi söödi ära aga seda ainult sentimeetri jagu ja kõik allpool olev oli üks tainaplönn.

  1. nelesk said...:

    LG, väga palju oleneb ahjust ka. Saiu tasub alati kontrollida enne välja võtmist. Susta hambatikk vahele ja vaata,mis nägu jääb. Kui praegu pealt jäi krõbe ja pruun, aga seest toores, siis ma küpsetaks veel 10 minutit madalamal temperatuuril. öeldud on ka, et peaks seisma enne, kui vormist välja võtad. Mul pole seni veel ebaõnnestunud :)