Maitsev seenepirukas

Seda pirukat on uskumatult lihtne teha, kohe nii lihtne, et suurepärasest maitsest seda küll ei aimaks. Üllatuslikult pärineb selle piruka retsept üldse mitte kokaraamatust, vaid Kersti Rea raamatust "Delirio Amoroso", mis on lisaks parimale pirukaretseptile ka muidu üks mõnusa energiaga raamat ja igati lugemist väärt.
Selle piruka retsept pärineb raamatu andmetel aastate tagant, aga on minu arvates ajatu klassika. Kiiresti valmiv ja hästi rullitav ning vormitav tainas muutub küpsedes tõeliselt õhuliseks ja muredaks. Sellest võid valmistada nii suuri kui ka pisikesi pirukaid. Ka seenetäidis on mahlane ja maitsev!

Tainas:

300 g jahu
200 g võid
200 g hapukoort
1 tl soola
1 tl suhkrut

Täidis:

1 l kupatatud seeni
1 sibul
3-4 sl hapukoort
50 g riivitud juustu
soola, pipart

määrimiseks muna
Taina valmistamiseks haki või ja jahu segi. Sega sool ja suhkur hapukoores ning vala hapukoor jahusegu hulka. Sõtku tainast seni, kuni ta käte küljest lahti tuleb ja pane siis 2 tunniks külma.
Täidise jaoks prae seened kergelt ja haki peale jahutamist peeneks, lisa hapukoor, riivitud juust ja maitsesta segu soola ja pipraga. Haki sibul ja prae läbi ning sega samuti täidise hulka.
Sellest kogusest saad 2 suuremat pirukat.
Jaga tainas pooleks ja rulli jahusel laual mõlemad tükid õhukeseks ja ristkülikukujuliseks.
Kummalegi tükile aseta keskele pool täidisest ja keera servad täidise peale ning vormi pirukas.
Määri pirukas pealt munaga ja küpseta 180 kraadi juures kuni pirukas on pealt kuldne (umbes 25- 30 minutit, aga see oleneb ahjust ka).

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Tere. Küpsetasin tänan selle retsepti järgi väikeseid seene ja viineripirukaid. Kas te peale küpsetamist määrite neid pealt väiga ka? kas hoiate neid rätiku all?. Igatahes saab see retsept koha minu lemmikuta hulgas.
Jaanika ja Signe ütles …
Rätiku võib küll peale küpsetamist piruka peale panna, aga määrime pirukat munaga ja ainult enne küpsetamist.
Marielin ütles …
Tere!
Jälle käes seeneaeg, otsisin lihtsa põhjaga seenepiruka retsepti. Pirukapõhi saab minu poolt kõvasti kiita! tuli õhuke ja krõbe ja nii lihtne! Tegin veel köögikombainis, mis võttis tõesti sekundeid- jahu ja või, lisaks pigistasin hapukoore pakist ja valmis, veidi sõtkumist ka. Tegin lõunasöögiks lahtise piruka seente, suitsukana, merevaigu ja kodujuustuga, see on juba kadund.
Igatahes jäävad nüüd minust puutumata retseptid "võta sügavkülmutatud poolekilone pakk päri-lehttainast..." minust puutumata, kui saab nii lihtsamt palju mõnusama pirukapõhja! Tänan.