Kardemonisaiad Café More' i moodi

Järjekordne jackpot saiakeste näol, mis lausa sulavad suus, aga on samas ka mõnusalt pehmed ja õhulised. Lõhnast ma üldse ei räägigi, see on täiesti hullutav. Retsept pärineb Angeelika Kangilt ja More kohviku menüüst nagu pealkirjastki lugeda võib. Retsepti leidsin ajakirja Diivan viimasest numbrist, kus pikemalt juttu ka sellest kohvikust ja lisaks on  veel mõned kohviku menüüsse kuuluvad retseptid. Kui ma alles hiljuti kirjutasin tohutu vaimustusega sellest vahvast kaneelisaiast ja see vaimustus ikka veel kestab ega ilmuta raugemise märke, siis nüüd olen sama vaimustunud ka nendest kardemonisaiadest! Igatahes läheb kordamisele nagunii ilmselt vaheldumisis kaneelilõõtsaga :D Need saiad on muidugi vastupidiselt hästi õhulise tainaga. Tegime ka kaneeliga varianti lastele, kelle jaoks kardemoni maitse nii lummav ei tundu :) Sellel juhul asendasin lihtsalt kardemoni täidises kaneeliga.
Ahjaa, sellest kogusest saab ikka üsna uhke hunniku saiu; kui nii palju ei taha, siis poolita kogused.
stiilinäide käigu pealt söömisest :)
Tainas:

500 ml piima
50 g pärmi
1 tl soola
1,5 dl suhkrut
1 kg jahu
180 g pehmet võid
Täidis:

170 g võid
180 g suhkrut
2 sl kardemoni (või kaneeli)
Kuumuta piim käesoojaks. Hõõru pärm soola ja suhkruga vedelaks ja vala juurde piim ning sega. Lisa jahu ja pehme või ning sõtku, kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Kata tainas rätikuga ja lase kerkida kahekordseks.
Täidise jaoks sega pehme või suhkru ja kardemoniga. Tõsta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud lauale ja rulli piklikuks tükiks. Määri sellele võikreem ja murra tainas pikuti pooleks.
Lõika tainast 4 cm laiused ribad ja lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni.
Keera tainaribadesse keerud sisse ja vormi neist saiakesed ning tõsta muffinivormidesse.
Lase saiadel 10- 15 minutit kerkida, pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.
Edit: Väga maitsvad saavad saiad ka šokolaadikreemiga, mmmm...
kardemoniga
kaneeliga

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
Väga head saiad tulid. Eriti kiidan head pärmitaigent, millest annab igasuguseid vigureid teha.
Jaanika ja Signe ütles …
Nõustun 100 %. See on tõesti üks kohev ja maitsev tainas!
Anonüümne ütles …
aga kas toesti seal taignas muna ei olegi??
Jaanika ja Signe ütles …
Anonüümne, ei selles tainas ei ole muna!
Kairi ütles …
Kas pärmitaigna kannatab ka õhtul valmis teha ja hommikul rullida ja keerutada ja küpsetada?
Jaanika ja Signe ütles …
Kairi, mina isiklikult ei ole pärmitainast üleöö külmas hoidnud, aga ma usun, et kannatab küll täitsa edukalt. Muidugi, siis peab tainal hommikul ikka veidi kerkida laskma pärast külmast välja tõstmist.
Kris ütles …
Väga maitsvad tulid, aga kahjuks mul väga kohevad ei tulnud. Ilmselt talvise ilmaga oli tainas siiski liiga jahedas ja kerkis 1,5 tunniga vaegu kahekordseks. Richard Bertinet' tainas (vist oli ka siin blogis) kerkis palju rohkem, kuigi pärmi oli vähem. Kummaline, sest taigna koostis oli väga sarnane. Bertinet' tainas oli hästi kleepuv ja vaevu tuli käte küljest lahti, siinne tainas oli lihtne käsitleda, aga peale jahtumist kuivem. Eks ma proovin järgmine kord midagi vahepealset. See kardemonikreem ja punumise meetod on küll super! Absoluutselt ei kahetse, et laupäeva ennelõunal küpsetasin kohvi kõrvale... nämm.

PS! Hästi lahe blogi on! :)
Jaanika ja Signe ütles …
Aitäh heade sõnade eest! See tainas kerkib muidu päris hästi, aga nii pärmi kvaliteet kui ka külm ja võibolla mõned muudki tegurid mõjutavad taina kerkimist. Pealegi Bertinet' tainas kerkibki minu kogemusel paremini.
Anonüümne ütles …
Aga, kas tõesti peavad saiad ahjus olema vaid 15 minutit?
Jaanika ja Signe ütles …
Jah, piisab küll 15 minutist, aga kui tundub, et saiad pole veel päris küpsed, siis küpseta saiu - 20 minutit.
Anonüümne ütles …
Jahu kogus tundub kuidagi väga suur selle vedeliku hulga kohta. Kas saiaesed liiga kuivaks ei jää ?
Jaanika ja Signe ütles …
Need saiakesed on täiesti mõnusad ja kuivad küll ei jää minu meelest.
Anonüümne ütles …
Tõesti imehead - kerkisid kõrgele üle vormi, mõnusad mahlased ja maitse imeline! Ainus ebameeldiv asi oli, et muffinivormi põhi ja ühtlasi ka saiakese alumine osa ulpis rasvas... Ometi nagu panin koguseliselt just nii, nagu kirjas. Kas see ongi vätimatu?
Jaanika ja Signe ütles …
No see või jah sulab ja midagi pole selle vastu teha...
Anonüümne ütles …
Väga head saiad said tõesti, asendasin taigna täidises tavalise suhkru ainult tumeda muscovado suhkurga ja võid panin ka veidi vähem kui retseptis ette nähtud, sest muidu oleks täidis kuidagi väga vedel tulnud. Ja minul võttis ka nii taigna kui hiljem valmis saiade kerkimine ikka tublisti kauem aega, kuigi olid pliidi peal kus peaks nagu olema ju soojem pind kui tavaliselt. Samas maitse sellest kannatada ei saanud ja tõesti kõik kes sõid kiitsid :)
Kairile - mina olen küll teinud ka nii et taigna õhtul valmis ja siis kohe külma pannud, siis hommikul välja ja lased soojas kohas kerkida nagu peab ja siis küpsetama :)
Annika ütles …
Aitäh retsepti eest! Tulid küll maitsvad. Kasutasin või asemel vegan-margariini ja kõik toimis. Ainult jahu läks etteantust rohkem, kuna sõtkumise ajal hakkas jubedalt käte külge kinni.
See punumistehnika oli eriti vahva ja köök sai mõnusat kardemonilõhna täis :)
Annika ütles …
Ja unustasin veel lisada, et peale margariini kasutasin ka kaerapiima.
Mari-Liis ütles …
Tegin poole kogusest, lasin kerkida radika peal (kasutasin kuivpärmi). Kuna muffinivormi polnud, siis keerutasin saiad nagu retseptis kirjas, aga küpsema panin suurde ümmargusse vormi, nii et lõpuks valmis pidusai, kust siis sai kuklisuurusi tükke kerge vaevaga rebida. 15-20 minutit oli sellise saia jaoks vähe, ja oleks pidanud madalama kuumusega veidi kauem küpsetama - kippus väga tumedaks pealt.

Meile sai liiga tugevalt kardemonine, teinekord panen 3/4 või poole soovitatud kogusest... maitse asi muidugi.
Aga väga ilus ja maitsekas küpsetis tuleb :)
Anonüümne ütles …
Mina kiidan ka :) Mul ei tule üldse enamus küpsetidi välja, aga kuna olen peagi koduseks jäämas ja olen suur kardemonisaiade fänn, mõtlesin, et prooviks. Väga maistvad tulid, taigen kerkis hästi ja kõik läks üldse minule mitte ootuspäraselt hästi! Tänud! :)

D
Anonüümne ütles …
Väga maitsvad tulid selle taigna järgi.

KÜLMETAMISE kohapealt.
Saab sügavkülmetada küll.
Suure pere perenaisena kasutan päris palju seda meetodit.
Teen valmis topelt portsu taigent. Ühest portsust teen kohe söömiseks. Teise portsu teen valmis, keeran kokku, kergitan ja panen plaadiga sügavkülma. Munaga ei määri veel. 24 tunni pärast korjan plaadilt kokku, panen kilekotti ruumi kokkuhoiuks.
Kui hommikul värskete saiakeste isu, lähen toon saiakesed, laon plaadile, munaga kokku ja ahju. Nüüd ahi tööle.