Kardemonisaiad Café More' i moodi
Järjekordne jackpot saiakeste näol, mis lausa sulavad suus, aga on samas ka mõnusalt pehmed ja õhulised. Lõhnast ma üldse ei räägigi, see on täiesti hullutav. Retsept pärineb Angeelika Kangilt ja More kohviku menüüst nagu pealkirjastki lugeda võib. Retsepti leidsin ajakirja Diivan viimasest numbrist, kus pikemalt juttu ka sellest kohvikust ja lisaks on veel mõned kohviku menüüsse kuuluvad retseptid. Kui ma alles hiljuti kirjutasin tohutu vaimustusega sellest vahvast kaneelisaiast ja see vaimustus ikka veel kestab ega ilmuta raugemise märke, siis nüüd olen sama vaimustunud ka nendest kardemonisaiadest! Igatahes läheb kordamisele nagunii ilmselt vaheldumisis kaneelilõõtsaga :D Need saiad on muidugi vastupidiselt hästi õhulise tainaga. Tegime ka kaneeliga varianti lastele, kelle jaoks kardemoni maitse nii lummav ei tundu :) Sellel juhul asendasin lihtsalt kardemoni täidises kaneeliga.
Ahjaa, sellest kogusest saab ikka üsna uhke hunniku saiu; kui nii palju ei taha, siis poolita kogused.
Tainas:
500 ml piima
50 g pärmi
1 tl soola
1,5 dl suhkrut
1 kg jahu
180 g pehmet võid
Täidis:
170 g võid
180 g suhkrut
2 sl kardemoni (või kaneeli)
Kuumuta piim käesoojaks. Hõõru pärm soola ja suhkruga vedelaks ja vala juurde piim ning sega. Lisa jahu ja pehme või ning sõtku, kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Kata tainas rätikuga ja lase kerkida kahekordseks.
Täidise jaoks sega pehme või suhkru ja kardemoniga. Tõsta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud lauale ja rulli piklikuks tükiks. Määri sellele võikreem ja murra tainas pikuti pooleks.
Lõika tainast 4 cm laiused ribad ja lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni.
Keera tainaribadesse keerud sisse ja vormi neist saiakesed ning tõsta muffinivormidesse.
Lase saiadel 10- 15 minutit kerkida, pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.
Edit: Väga maitsvad saavad saiad ka šokolaadikreemiga, mmmm...
Ahjaa, sellest kogusest saab ikka üsna uhke hunniku saiu; kui nii palju ei taha, siis poolita kogused.
stiilinäide käigu pealt söömisest :) |
500 ml piima
50 g pärmi
1 tl soola
1,5 dl suhkrut
1 kg jahu
180 g pehmet võid
Täidis:
170 g võid
180 g suhkrut
2 sl kardemoni (või kaneeli)
Kuumuta piim käesoojaks. Hõõru pärm soola ja suhkruga vedelaks ja vala juurde piim ning sega. Lisa jahu ja pehme või ning sõtku, kuni tainas käte küljest lahti tuleb. Kata tainas rätikuga ja lase kerkida kahekordseks.
Täidise jaoks sega pehme või suhkru ja kardemoniga. Tõsta kerkinud tainas jahuga ülepuistatud lauale ja rulli piklikuks tükiks. Määri sellele võikreem ja murra tainas pikuti pooleks.
Lõika tainast 4 cm laiused ribad ja lõika ribadesse sälk nii, et ülemine ots jääks kinni.
Keera tainaribadesse keerud sisse ja vormi neist saiakesed ning tõsta muffinivormidesse.
Lase saiadel 10- 15 minutit kerkida, pintselda pealt lahtiklopitud munaga ja küpseta ahjus 200 kraadi juures 15 minutit.
Edit: Väga maitsvad saavad saiad ka šokolaadikreemiga, mmmm...
kardemoniga |
kaneeliga |
Kommentaarid
PS! Hästi lahe blogi on! :)
Kairile - mina olen küll teinud ka nii et taigna õhtul valmis ja siis kohe külma pannud, siis hommikul välja ja lased soojas kohas kerkida nagu peab ja siis küpsetama :)
See punumistehnika oli eriti vahva ja köök sai mõnusat kardemonilõhna täis :)
Meile sai liiga tugevalt kardemonine, teinekord panen 3/4 või poole soovitatud kogusest... maitse asi muidugi.
Aga väga ilus ja maitsekas küpsetis tuleb :)
D
KÜLMETAMISE kohapealt.
Saab sügavkülmetada küll.
Suure pere perenaisena kasutan päris palju seda meetodit.
Teen valmis topelt portsu taigent. Ühest portsust teen kohe söömiseks. Teise portsu teen valmis, keeran kokku, kergitan ja panen plaadiga sügavkülma. Munaga ei määri veel. 24 tunni pärast korjan plaadilt kokku, panen kilekotti ruumi kokkuhoiuks.
Kui hommikul värskete saiakeste isu, lähen toon saiakesed, laon plaadile, munaga kokku ja ahju. Nüüd ahi tööle.