Pirnimaitseline šokolaadikook

Sõbrannal on aias suur pirnipuu, mis on tihedalt täis väikesi mesimagusaid pirne. Lisaks potitäiele moosile sai nendest valmis ka üks mõnus pirnimaitseline šokolaadikook.
Retsept S.Talka raamatust "Hõrgud kodused koogid".

Põhi:

5 dl jahu
3 sl kakaopulbrit
0,25 tl soola
175 g võid
2 sl suhkrut

Kate:

2-3 dl pirnipüreed
200 g tumedat šokolaadi
1 dl kohvikoort

kaunistuseks kuivatatud pirnilaaste*

Põhja jaoks mõõda kõik ained kaussi ja näpi ühtlaseks tainaks. Suru tainas ümara koogivormi põhjale ja äärtele ning küpseta 225 kraadi juures 15 minutit.
Määri pirnipüree koogipõhjale. Mina koorisin ja puhastasin värsked pirnid, keetsin vähese veega pehmeks, püreerisin ja lisasin suhkru ning saadud püree määrisingi koogi põhjale. Originaalretseptis oli küll ette nähtud oluliselt väiksem pirnipüree kogus, aga selllisel juhul ei oleks lihtsalt minu arvates pirni maitset üldse tunda. Ilmselt võib edukalt kasutada ka valmis pirnipüreed või isegi -moosi.
Šokolaadikatte jaoks sulata šokolaad vesivannil või mikrolaineahjus ja lisa sellele kuumutatud koor ning sega ühtlaseks. Kata kook glasuuriga, kaunista pirnilaastudega ja lase enne serveerimist koogil veidi jahedas taheneda.



*Pirnilaastud:

1/2 sidruni mahl
3 dl vett
1/2 dl suhkrut
1 pirn

Keeda potis sidrunimahla, vett ja suhkrut, kuni suhkur on sulanud ja moodustub siirup. Lõika pirnist õhukesed umbes 3 mm paksused viilud, tõsta siirupisse ja keeda, kuni need muutuvad läbipaistvaks. Tõsta pirniviilud küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja kuivata 90 kraadi juures viile aeg- ajalt pöörates umbes 1 tund. Sellisel meetodil kuivatamiseks sobivad hästi veel õun ja banaan.

Kommentaarid

Kaare ütles …
Need pirnilaastud näevad nii kihvtid välja! tahaks kohe suhu pista.