Oh kooliaeg, oh kooliaeg...

...millal sina tuled, mul on valmis juba pliiatsid ja suled.
Käes on jälle sügis ja lastel algab uus kooliaasta.
1. september on traditsiooniliselt ikka pidulikum- tarkuse päev ikkagi ja pidulaua ümber kogunevad tõenäoliselt ka need pered, kelle lapsed ei lähe mitte esimesse, vaid juba mõnesse järgmisesse klassi. Seekord pakumegi perenaistele ühe vahva pidulaua idee ja kooliteemalise pliiatsitordi retsepti.
Ja soovime kõigile ilusat uue kooliaasta algust!

Tordi võib valmis teha eelmisel päeval ja üleöö külmkappi imbuma jätta, nii hoiad pidupäeval aega kokku.

Biskviit (Tee 2 kogust):

5 Talleggi kollast muna
5 sl suhkrut
1 kuhjaga tl küpsetuspulbrit
5 sl jahu

immutamiseks piima

Kreem:

2 dl vahukoort
100 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
800 g kohupiima (mitte pastat)
300 g punaseid sõstraid vm hapukaid marju

Kate:

300 g maitsestamata toorjuustu
200 g valget shokolaadi
20 g tumedat shokolaadi
peedimahla, kurkumit või toiduvärve

Biskviidi jaoks vahusta munad suhkruga tugevaks heledaks vahuks, see võtab aega 10- 15 minutit. Sega omavahel küpsetuspulber ja jahu ning sõelu õrnalt segades munavahu hulka. Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja küpseta 200 kraadi juures 10- 12 minutit. Seejärel tõsta biskviit jahtuma. Valmista samamoodi ka teine biskviitpõhi.
Kui põhjad on jahtunud, siis lõika mõlemad põhjad pooleks- saad neli ristkülikut ja kõik põhjad lõika ühest otsast kolmnurkseks (nagu pliiatsid.
Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhkruga ja vanillisuhkruga pehmeks vahuks, kui liiga tugevaks vahuks vahustad, võib vahukoorest või saada. Seejärel sega juurde kohupiim. Ja asu torti kokku laduma, kõigepealt põhi, siis immuta seda piimaga, siis kata kolmandikuga kreemist ja seejärel kolmandikuga marjadest, siis jälle põhi ja immutad jne. Kõige peale jääb kiht biskviiti.
Kaunistuse jaoks sulata valge šokolaad vesivannil ja sega toasooja toorjuustuga ühtlaseks. Värvida saad glasuuri kurkumi(kollame) ja peedipulbri või peedimahlaga(roosa), aga võid kasutada ka toiduvärve. Umbes 4-5 sl glasuurist tuleks värvida roosakaks, pliiatsi teine ots katta valge glasuuriga ja ülejäänud glasuur värvida kollaseks ning katta sellega pliiatsi keskmine osa. Viimased kaunistused tee sulatatud tumeda shokolaadiga, mida saad pritsida ka vabalt läbi tavalise kilekoti. Glasuuri on mugav koogile kanda laiema töbiotsalise noa või spetsiaalse spaatli abil.

Pearoaks pakuksime välja Talleggi Parmesani ahjukana saksapärase kartulisalatiga.Ahjukana ja erinevate ahjuroogade suur eelis on see, et samal ajal kui kana ahjus küpseb, saab igasuguseid muid ettevalmistusi teha. Ahjukana küpseb orienteeruvalt 1,5 tundi ja selle ajaga jõuab valmis teha kartulisalati ja suupistevaagna.
Kartulisalati retseptiidee pärineb ühelt toredalt tuttavalt Saksa proualt Lucialt. Väidetavalt on igal perenaisel kartofelsalat' i jaoks oma retsept ja nipid.

Salat:

800 g kartuleid
1 tl soola
2 küüslauguküünt
0,25 tl musta pipart
4 sl valge veini äädikat
4 sl oliivõli  
hakitud ürte (tilli, tüümiani, basiilikut)

Pese kartulid ja keeda koorega pehmeks. Lase veidi jahtuda, koori ja lõika soojalt viiludeks, sest siis jääb ürtide maitse paremini juurde.
Purusta kaks küüslauguküünt koos soolaga. Seejärel sega väikeses kausis omavahel valge veni äädikas ja oliivõli ning lisa must pipar, peenelt hakitud küüslauk ja ürdid. Vala kaste kartulitele, sega õrnalt läbi ja lase vähemalt tund aega külmikus seista. Soovi korral võid juurde riivida ka värsket kurki.

Suupistevaagen:

1 pk Talleggi kananagitsaid

Dipikastmeks sega kokku:

100 g hapukoort
75 g majoneesi
0,5 tl sinepit
soola, sidrunipipart

Lihapallivardad:

1 pk Talleggi kanapalle toorjuustu roseepipra seguga
1 pk (200 g ) kirsstomateid

Lüki tomatid ja lihapallid puidust varraste/suupistetikkude otsa ja küpseta 200 kraadi juures ahjus 5 minutit.

Suupistevõileivad:

8 viilu röstsaia
200 g Talleggi suitsukanavõiet
2 värsket kurki

Lõika igast saiaviilust ümara piparkoogivormi abil 2 ketast ja rösti saiakettaid ahjus või rösteris kuldpruuniks. Aseta igale kettale viil suitsukanavõiet ja viil kurki.

Lauale võib lisaks pakkuda ka leiba või sepikut.
Ja joogiks võiks olla mahl või morss, mis on sobiv igale vanusele :)

Retsept valmis koostöös Talleggiga.

Kommentaarid