Kihiline porgandi-hapukoorekook

Umbes 15. aastat tagasi sai seda kooki koos sõbrannaga palju kordi tehtud ja söödud. Nädalavahtusel, kui kohtusin sama sõbrannaga, sai meenutatud ka koolipõlve ning kui jutud söögi peale läksid, tuli kohe ka meelde see porgandikook. Retsepti ei mäletanud me aga kumbki. Õega kokku saades rääkisin sellest vanast heast porgandikoogist ka talle ning üllatusena, oli tema selle retsepti kaustikusse üles kirjutanud. Natuke otsimist ja väärt retsept oligi leitud. Rõõm kui suur!

Põhi:

2 klaasi riivitud porgandit
2 sl 30% äädikat
2 muna
1 dl suhkrut
2 klaasi jahu
1 tl soodat

Hapukoore kreem:

400 g hapukoort
1 dl suhkrut
2 sl sulavõid

Esmalt, kui tahad kõrgemat ja kihilist kooki, siis tee topeltkogus (lihtsam on teha eraldi kaussides) ja küpseta korraga kahel ahjuplaadil.

Põhja jaoks sega esmalt riivitud porgand ja äädikas ning lase paar minutit seista. Seejärel lisa ükshaaval munad, sega korralikult ning seejärel lisa juba suhkur, jahu ja sooda. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga ning vala tainas plaadile, aja ühtlase õhukese kihina laiali ja küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. Lase jahtuda. Põhjade jahtumise ajal tee valmis hapukoore kreem. Selleks sega omavahel hapukoor, suhkur ja veidi jahutatud sulavõi.

Koogi kokkupanemiseks lõika põhi (põhjad) keskelt pooleks. Kui tegid topeltkoguse, siis saad neli põhja. Tõsta põhi serveerimisalusele, määri ühtlase kihina hapukoore kreem, tõsta järgmine põhi peale ning määri uuesti hapukoore kreem. Kõige pealmisele kihile pane esialgu õhuke kiht hapukoore kreemi ning vahetult enne serveerimist tõsta paksem kiht kreemi ning kaunista marjadega. Kook maitseb kõige paremini siis, kui lasta sel üleöö külmas seista.

Kommentaarid

Kaare ütles …
Milleks äädikas hea on? Kas jätab teistmoodi maitse ka?
Jaanika ja Signe ütles …
Ei jäta üldse. Visuaalsel vaatlusel tõmbab porgandist mahlad välja ja toimib ilmselt ka kergitajana koos soodaga.
sdg ütles …
USKUMATULT TORE! Nüüd tuleb minul teid tänada taasleitud retsepti eest ja muudkui küpsetama hakata:)
Jaanika ja Signe ütles …
Võta heaks ja head küpsetamist. Mis siis muud, kui porgandit riivima :)
gertsu ütles …
Kui suure läbimõõduga koogivormi sa umbes kasutasid? :)
Jaanika ja Signe ütles …
Sellel konkreetsel juhul küpsetasin topeltkoguse tainast, sai 2 ahjuplaaditäit, need omakorda lõikasin pooleks ja saime neljakihilise koogi.
Anonüümne ütles …
Nii ahvatlev näeb välja!
Veronika
Jaanika ja Signe ütles …
Maitseb sama hästi ;)
Tullia ütles …
Tõesti imeilus!
Anonüümne ütles …
Nagu ikka hapukoorekreemi kookidega võiks ka sellel kreemi rohkem olla:) Aga muidu on super hea kook!
Jaanika ja Signe ütles …
Kreemi võib alati rohkem teha, see ongi vastavalt maitsele !
Anonüümne ütles …
Kui suure plaadi peale on see mõeldud?
Sooviks teha suuremas koguses suurele ahjuplaadile..natuke kõrgem võiks ka olla...
Jaanika ja Signe ütles …
Meie ahjuplaadi mõõt on 36*43 cm, mõõdetud välisküljelt.
Anonüümne ütles …
Hei, lõpuks ometi jõudsin selle retsepti ära proovida ja kook maitseski nii nagu vanasti! Suur aitäh teile, et te selle retseti kuskilt välja kaevasite:)
Kaidi
Anonüümne ütles …
Superhea porgandikook!Nisujahu asemel kasutasin maisijahu,sai mahlane ja maitsev :)
teltsik ütles …
Kas porgand tuleks riivida jämedalt või peenelt?
Jaanika ja Signe ütles …
Absoluutselt vahet pole, oleme teinud nii üht kui ka teistmoodi ja on alati maitsev tulnud!
Riin ütles …
Milline see tainas välja peaks nägema? Tegin eile õhtul seda kooki. No minul jäi see paks tömp ja seda küll ei jagunud terve ahjuplaadi täie :( Ning pealt näeb välja nagu kuumaastik. Lükkasin selle sõrmedega laiali, et saaks vormi täidetud.
Maitse oli hea! Kuid tahaks ikkagi seda õiget proovida. Nii et mis ma puusse võisin panna. Panin kõike täpselt nii nagu retseptis kirjas oli.
Anonüümne ütles …
Väga maitsev! Tänan retsepti eest.
Eelmisele ütlen, et mul jäi ka tainas väga paks, kuid panin veidi 10% hapukoort ka lisaks ja tuli selline veidi voolavam tainas. Kokku panin nii porgandit kui ka jahu mõlemat ca 4dl (klaasid on ju kõigil erinevate suurustega ja tahtsin enda jaoks leida ka kindlamad kogused). Lisaks valgele suhkrule panin ka muscovadot. Järgmisel korral panen ilmselt jahu veidi vähem ja riivin porgandi peenemalt või lasen äädikaga vähe rohkem tõmmata.
Kristin ütles …
Kuna mul kahte ahjuplaati pole, pidin tegema kaks ahjutäit. Teisele taignasegule unustasin vist lisada munad :D Hoidsin teist plaaditäit ka lühemat aega ahjus ja sai veeelgi parem kui esimene :) Kreemi vöiks jah pisut rohkem panna vöi siis kooki natuke immutada mahlaga.
Igatahes ülimalt maitsev kook!
agnes ütles …
Mmmm. Võtsin eile kùpsetatud koogi praegu kùlmkapist välja ja perfektne hommik on kindlustatud :)
Superhea kook, aga põhjad tulid veidi erineva paksusega. Ùhte taignasse läksid M-munad, teise L. L-suuruste munadega tulid põhjad ilusamad, siledamad. Tainast oli veidi halb mààrida kùpsetusplaadile, aga veidi aega ja silumist ning tulid väga kenad.
agnes ütles …
Niisutasin põhjasid ka apelsinimahlaga. Mònus ja mahlane :)