Varssavi kook

 Hoiatuseks olgu kohe alguses kõigile öeldud, et see kook on igas mõttes ülivõrdeliste omadussõnadega kirjeldatav, muuhulgas sisaldab see ka ohtralt kaloreid. Kook on väga magus ja rammus nii, et üle ühe tüki nii naljalt seda ilmselt süüa ei jõua, aga see üks tükk sobib ideaalselt tassi kohviga mõnusat söömaaega lõpetama. Originaalis on koogi nimetus hoopis vanaema Aino Varssavi kook ja pärineb see retsept "Supelsakste" kohviku menüüst Pärnus. See on üks äärmiselt armas ja õdusa õhkkonnaga kohvik, kus letid lookas sõltuvusttekitavatest saiadest ja koogikestest. Ega seegi kook erand ei ole- see on lausa võrratu!

Põhi:

600 g jahu
550 g suhkrut
2 tl soola
2 tl vanillisuhkrut
4 sl kakaod
600 g keefirit
4 muna
200 g võid
2 tl soodat


Kreem:

500 g võid
1 kg kondenspiima
300 g Kreeka pähkleid
5 sl konjakit
Põhja jaoks sega omavahel jahu, suhkur, sool, vanillisuhkur ja kakao. Seejärel klopi lahti munad ning sega hulka keefir ja sooda. Viimasena lisa sulatatud ja jahutatud või. Vala segu kuivainete hulka ja mikserda tainas ühtlaseks. Vala tainas auguga keeksivormi ja küpseta 225 kraadi juures 15 minutit ning seejärel 180 kraadi juures 45-50 minutit. Kook on valmis, kui sissetorgatud tikk jääb puhtaks.
Kreemi jaoks vahusta või heledaks, lisa kondenspiim ja hakitud kreeka pähklid ning konjak.
Lõika jahtunud kook neljaks kettaks ja määri igale kettale kreemi ning pane ka peale kreemi. Kaunista meelepäraselt, juureolev kook on kaunistatud šokolaadipuiste, šokolaaditorukeste ja kreeka pähklitega.

Kommentaarid

Tullia ütles …
See on tõesti väga isuäratav!
Jaanika ja Signe ütles …
Mulle maitses väga, kuigi on tõesti rammus kook. Aga kuna ta on nii suursuguse välimusega, siis ongi rohkem selline pidupäevakook.