Creme brulee ehk brüleekreem

Maailma magustoiduklassikasse kuuluv maius on ammu võitnud minu südame. Ja kuulub kindlalt suurte lemmikute hulka.Koos tiramisuga on see selliste magustoitude nimistus, millega olen alati valmis maiustama ja millest loobuda on peaaegu võimatu.
Vaatamata sellele, et mul ei ole veel kodus gaasipõletit, millega saaks brüleekreemi peale ideaalse krõbeda suhkrukihi ja mida asendas seekord hoopis ahju grillelement, olen oma esimese katsetusega rahul. Ja maitse oli ka võrratu. Retsepti päritolu on ilmselt mingi vanem "Kodukiri", aga täpset allikat ei ole väljalõikelt võimalik kahjuks tuvastada.

Vaja läheb:

6 dl vahukoort
1 vanillikaun
0,5 dl suhkrut
8 munakollast
peale tuhksuhkrut

Kuumuta koor, vanillikaun ja sellest väljakraabitud seemned keemiseni ning tõsta pott tulelt ja eemalda kaun. Koort ära keema lase! Vispelda munakollased suhkruga tugevaks heledaks vahuks. Seejärel lisa vispeldades munakollasegu koorele. Aseta mass veevannile ja kuumuta seda segades 15 minutit.
Aseta vormid sügavamale ahjupannile ja täida pann veega nii, et umbes 2/3 vormide kõrgusesr oleks vees. Täida vormid kreemiga ja küpseta 175 kraadi juures ahjus umbes 45 minutit. Seejärel jahuta ja hoia vähemalt paar tundi külmas.
Raputa jahtunud vormide pinnale ühtlase kihina tuhksuhkur ja karamelliseeri leeklambiga või siis ahjus grillelemendi all 300 kraadi juures, kuni suhkur muutub karamelliks.

Kommentaarid