Kirsipirukas

Mulle tundub, et iga teine postitus selles blogis algab sõnadega maailma parim või suurepärane jne, aga no see pirukas oli tõesti parim- lausa luksuslik ja külluslikult kirsine.
Ma ei tea, kui paljud teist teavad midagi sellisest telesarjast nagu "Pushing daisies" (ühte hooaega näidati ka kanal 2-s)
pilt siit: http://www.ljcfyi.com/
aga selles sarjas kuulus peategelasele kohvik nimega "Pie hole", mis valmistas just sääraseid rikkaliku marja ja puuviljatäidisega pirukaid.
pilt siit: http://wildwestlaw.blogspot.com/
No need pirukad olid ekstra isuäratavad ja kui kokaraamatus sarnast pilti nägin, siis miskipärast meenus ka kohe see seriaal.
Sellist Ameerika tüüpi kirsipirukat (Cherry pie), kus marju on ikka kuhjaga sisse pandud, olen tahtnud teha juba terve igaviku. Nüüd siis kahe meeldiva asjaolu kokkulangemisel
1. sügavkülmas mitu suurt karbitäit kirsse
2. Gordon Ramsay "Maailma köök" raamatust leitud täiusliku kirsipiruka retsept
saigi see suu(re)pärane pirukas valmis. Kirsise ja mahlase piruka retsept pärineb niisiis Gordon Ramsay sulest nagu eelpool mainitud. Maitseb kõige paremini pisut jahtunult, soovi korral koos jäätisega serveerituna. Jäätis muuseas pole minu arvates kaugeltki kohustuslik, aga jahtuda peaks koogil küll kindlasti enne söömist laskma!

Tainas:

125 g võid
90 g suhkrut(+ peale raputamiseks)
1 muna
250 g jahu
vajadusel ka 1-2 sl jääkülma vett

pintseldamiseks 1 muna klopitud segi 1 sl veega

Täidis:

1 kg kivideta kirsse (külmutatud)
100 g suhkrut
3 sl maisijahu
25 g võid
Taina tegemiseks vahusta või suhkruga ning lisa vahustades muna. Viimaks lisa jahu ja sega tainaks. Vajadusel lisa vett. Vormi kettaks, mähi toidukilesse ja pane 30 minutiks külma.
Jaga tainas kaheks osaks, üks osa teisest poole suurem. Suurem tükk rulli jahusel pinnal umbes 3 mm paksuseks ja vooderda sellega 23 cm diameetriga vormi põhi ja küljed. aseta vorm 30 minutiks külma.
Täidise jaoks sega kirsid suhkru ja maisijahuga ning jaota ühtlaselt tainapõhjale. Jaga täidisele võitükikesed. Pintselda tainaserv kergelt munaseguga.
Ülejäänud tainas rulli laiali ja lõika umbes 1 cm laiusteks pikkadeks ribadeks ning säti ribad piruka peale ruudustikuks, lõigates ära üle servade ulatuvad otsad. Pintselda ruudustikku munaseguga ja puista peale veidi suhkrut.
Küpseta eelnevalt 220 kraadini kuumutatud ahjus 10 minutit, seeärel 180 kraadi juures veel 30- 40 minutit. Kuni tainas on kuldpruun. Lase veidi jahtuda enne serveerimist.

Kommentaarid