Tort "Rukkileib"

Selle imelise tordi kohta jätkub vaid ülivõrdes kiidusõnu. Ja seda arvamust jagavad peale minu ka paljud teised, sest auväärt zürii hindas selle tordi Nami-Nami korraldatud võistlusel "Tort isamaale 2010" esikoha vääriliseks. Tordi autor on Koopatibi, kelle koogid on kõik väga isuäratavad. Selles koogis on koos kõik minu lemmikkomponendid, mis teevad koogi heaks ehk siis ohtralt šokolaadi, kohupiim ja leib.

Põhi:

100 g võid
100 g tumedat šokolaadi
2 muna
1,25 dl suhkrut
1,25 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kreem:

200 ml vahukoort
300 g vaniljemaitselist kohupiima
1 dl riivleiba
1 spl suhkrut
0,5 tl kaneeli
10 g želatiini (5 lehte)

Vahele:

õunamoosi (kasutasin Salvesti õunakastet)

Kate:

200 g tumedat šokolaadi,
2 sl võid

Põhja jaoks vahusta munad suhkruga ja sega juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Lõpuks lisa sulatatud ja jahutatud või ning šokolaadi segu ja vala tainas vormi (hea on kandiline piklik vorm, aga saab ka ümaraga hakkama). Küpseta põhja 180 kraadi juures 35 minutit, seejärel jahuta põhi, lõika pooleks ja määri vahele õunamoos. Lõika tordipõhi ovaalseks.
Kreemi jaoks vahusta vahukoor suhkruga ja sega juurde kohupiimakreem. Kuumuta pannil riivleiba kaneeli ja suhkruga pannil, jahuta ja seejärel sega vahukoore kohupiimasegusse. Sulata želatiin ning lisa segades leivakreemile. Iseenesest riivleivasegu paisub tunduvalt ja teeb kreemi paksemaks. Määri kreem põhjale ja aseta tort paariks tunniks külma.
Glasuuri jaoks sulata või ja šokolaad ning sega omavahel. Jahuta segu, kata sellega tort ja aseta tort veel mõneks ajaks külma.

Kommentaarid