Pizza


Mulle millegipärast on ikka tundunud, et korraliku pitsa tegemine on selline aeganõudev ettevõtmine. Eriti kummaline on see selle tõttu, et näiteks pärmitaina tegemine pole minu jaoks teab mis suur asi, aga pitsatainas valmib ju oluliselt kiiremini ja lihtsamalt (nagu selgus). Igatahes nüüd olen jälle natuke targemaks saanud. Lõpptulemusena sain just sellise krõbeda ja õhukese põhjaga pitsa, mida heas pizzeria's pakutakse. Erinevad taina ja kastme retseptide ideed pärinevad kõik "Pitsaraamatust", katted aga valmisid külmkapis olemasolevatest toiduainetest. Tegin kaks veidi erinevat tainast, mis maitsesid üsna ühtemoodi, ent nõudsid väga erinevat kerkimisaega.


Kiire pitsatainas:

2 dl käesooja vett
25 g pärmi
0,5 tl soola
1 tl suhkrut
0,5 dl õli
6 dl jahu


Itaalia perenaise pitsatainas:

10 dl jahu
20 g pärmi
2,5 dl käesooja vett
2 tl soola
1 tl suhkrut
1 dl õli

Mõlema taina valmistamise meetod on sarnane.
Vala lauale jahu ja tee selle keskele süvend. Pane kaussi murendatud pärm, käesoe vesi, sool ja suhkur ning sega kuni pärmi lahustumiseni, lisa õli. Nirista pärmisegu jahusüvendisse ja samal ajal sega jahu kätega. Sõtku tainast seni, kuni see lööb käte küljest lahti ja siis veel mõned minutid, kuni tainas muutub läikivaks.
Edasi tuleb kiire pitsatainas asetada kerkima kas 30 kraadisesse ahju või soojavee kaussi 30 minutiks, aga itaalia perenaise pitsatainas kata rätikuga ja aseta kaheks tunniks sooja kohta kerkima.
Seejärel jätsin tainad kerkima ja valmistasin klassikalise pitsakastme ehk marinara- kastme. Kuna mul olid seekord suuremalt jaolt kollased tomatid, sai kaste ka sellevõrra heledama värvusega.
 
Vaja läheb:

3 sl oliivõli
1 punane sibul
2 küüslauguküünt
400 g küpseid tomateid (või tomateid omas mahlas)
2 sl hakitud ürte
1 tl soola
1 tl suhkrut
musta pipart

Kuumuta õli potis ja prae tükeldatud küüslauk ning sibul kergelt läbi. Koori värsked tomatid ja tükelda. Kui kasutad konservtomateid, siis ka need tuleb tükeldada. Vala tomatid potti ja kuumuta vaiksel tulel umbes 20 minutit. Püreeri suured tükid ühtlaseks ja maitsesta kaste ning lõpuks sega juurde ka värsked ürdid.

Nüüd kui pitsatainas on kerkinud ja kaste valmis keedetud, saabki asuda pitsat valmistama.
Selleks jaga tainas kaheks ja vormi käte vahel ümaraks kettaks ning rulli laual õhukeseks. Kata tainas marinara kastmega ja seejärel meelepäraste lisanditega. Mina kasutasin ühe pitsa puhul sinki, ananassitükke ja paprikat ning kõige peale puistasin tavalist riivjuustu.



Teise pitsa katsin marinara kastme ja tuunikala tükikestega ning peale panin mozarella juustu.
Pitsa küpsetamiseks kuumuta ahi maksimumtemperatuurini (soovitavalt ainult altkuumutus) ja küpseta pitsat 10- 15 minutit.

Kommentaarid