Õuna- vanillikreemi pirukas

Sametise ja kreemja vanillitäidisega õunakook muretainapõhjal lausa sulab suus. Vanillikreem ja õunad täiendavad mõnusalt teineteist. Kauni läike saad koogile anda aprikoosi moosiga. Kui soovid, võid koogi maitset täiendada vahukoore või vanillijäätisega.
Retsept siit.
Vaata ka Nami- Nami õunakookide teemalist kooskokkamist!

Põhi:

115 g võid
50 g suhkrut
näpuotsatäis soola
1 suur muna
190 g jahu

Aprikoosi glasuur:

0,5 dl aprikoosi moosi
-1 sl konjakit või vett

Vanillikreem:

35 g jahu
65 g suhkrut
2 suurt muna
2 dl kohvikoort
1 tl vanilliekstrakti
1 sl kalvadosi või konjakit (soovi korral)

Õunakate:

3 suuremat õuna
3 sl suhkrut
25 g võid

Põhja valmistamiseks vahusta või suhkru ja soolaga heledaks vahuks, seejärel lisa vahustades ka muna. Sega kiirelt juurde jahu, vormi tainast pall, mässi kilesse ja aseta vähemalt tunniks külmikusse.
Rulli tainas keskelt väljapoole suunaga jahusel laual koogivormist veidi suuremaks kettaks ja aseta 24 cm läbimõõduga koogivormi. Suru taina vormi põhja ja servadesse ning eemalda ülejääv tainas. Torka tainasse kahvliga augud ja aseta 20 minutiks külmikusse.
Seejärel küpseta põhja eelsoojendatud ahjus 200 kraadi juures 20 minutit, soovi korral võid kasutada ka koogiraskusi. Tõsta põhi ahjust välja ja jahuta. Pintselda jahtunud põhi üle aprikoosiglasuuriga. Selleks kuumuta moosi keemiseni, tõstta tulelt ja sega juurde konjak või vesi. Lase põhjal 20 minutit kuivada.
Vanillikreemi jaoks vispelda segi jahu, suhkur ja munad. Samal ajal kuumuta koor pliidil keemiseni ja vispelda kuum koor munasegu hulka. Seejärel sega juurde ka vanilliekstrakt ja konjak.
Koori ja puhasta õunad ning lõika viiludeks. Sulata pannil või ja sega juurde suhkur ning lisa ka õunad ja kuumuta segades 5- 10 minutit ning tõsta tulelt.
Vala eelküpsenud põhjale vanillikreem ja lao peale õunaviilud ning küpseta kooki 180 kraadi juures 25- 30 minutit. Soovi korral võid kooki ka pealt aprikoosiglasuuriga pintseldada.

Kommentaarid