Kõrvitsasai

On lausa uskumatu kui koheva, kaunilt kollase ja maitsva saia saab küpsetada, lisades pärmitainale kõrvitsapüreed. Sai püsib pehme mitu päeva. Apelsinikoor annab saiale mõnusalt aromaatse maitse.
Maitseb ühtviisi hästi nii soojalt kui külmalt, nii või kui moosiga. sellest kogusest saab 1 suure pätsi saia.
Pool saia oli otsas kuumalt, napilt peale ahjust tulekut ;)
Retsept Nami- Namist.

Vaja läheb:

400 g puhastatud kõrvitsat
400 g jahu
2,5 dl piima
100 g võid
3 sl suhkrut
0,5- 1 tl soola
25 g pärmi
1 apelsini riivitud koor (võib asendada sidrunikoorega)
määrimiseks muna, peale kõrvitsaseemneid (kasutasin seemnesegu)

Sega soe piim, pärm ja veidi jahu kokku eeltainaks ja lase sellel soojas kohas 30 minutit kerkida. Hauta kõrvits vähese veega pehmeks, kurna ja püreeri. Lisa soe kõrvitsapüree eeltainale. Lisa ka suhkur, sool ja jahu ning sõtku tainas ühtlaseks. Sõtkumise käigus lisa ka pehme või ja apelsinikoor. Lase tainal soojas kohas kerkida umbes 1 tund, kuni taina maht on kahekordistunud. Vormi tainast saiapäts ja lase ahjuplaadil veel 10 minutit kerkida. Määri sai pelat munaga, puista peale seemned ja küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 30 minutit.
Vaata ka Nami- Nami kõrvitsateemalist kooskokkamist!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
tahan öelda, et see on väga maitsev saiake ja seda on võimalik hõlpsalt ka piimavalguvabaks muuta:) mina kasutasin kookosrasva ja sojapiima, ilmselt on võimalusi veel teisigi. aga jahu läks mul küll rohkem ja tegelikult oleks ikka pidanud soola ka kõvasti rohkem lisama (eriti kuna igasugune apelsiin ka allergiku menüüsse ei klapi:). ja vb pisut kauem küpsetaks ka teinekord. aga ikkagi - väga hindan!!!
Jaanika ja Signe ütles …
Tore, et sai meeldis. Mis puutub jahu kogusesse, siis tainas oli mul üsna vedel, aga see eest jäi ka lõpptulemus ülimõnus ja pehme. Mis maitsestamisse puutub, siis see ongi subjektiivne, kas tahad magusamat või soolasemat või hoopis mingit kolmandat moodi. Samas olen ka tavalisele pärmitainale viimasel ajal kõrvitsapüreed lisanud, saab kollasem ja pehmem!
Kristina ütles …
Minul on samuti juba mitmeid aastaid komme Halloweeni kõrvits uuristada ning siis mõne päeva pärast kõrvits saiaks teha. Tahtsin lisada, et kõrvitsasai püsib kaua pehme ning säilib üldse väga kaua (kui mingil põhjusel kohe nahka ei pisteta :))
Jaanika ja Signe ütles …
Tõsi, Kristina, kõrvitsasai on ikka ülipehme ja mõnusalt kohev, lisaks veel ilus kollane ka:)
Anneli T ütles …
Lõpuks tegin ka. Sai sai väga meeldiva värvi ja tekstuuriga ning ei olnud liiga magus. Apelsinikoore asemel kasutasin astelpajujahu, mistõttu sai vist veelgi kollasem kui muidu. Aitäh!