Värvikas ja mitmekülgne võileib

Võileib on kiire ja toitev amps, kui seda korralikult teha. Lisaks lihtsale vorstivõileivale ja juustusaiale on võimalik teha võileivast ka korralik kõhutäis või siis hoopis mõnus kiire suupiste külalistele. Võimalusi on lõputu hulk ja igaühel on muidugi omad lemmikud, siinkohal tooksin aga lagedale mõned isiklikud lemmikud.

 Kiluvõileib- absoluutne klassika:

Vaja läheb korraliku musta leiba (mulle meeldivad Rukkipala ja Rae leib näiteks), head võid, kilufileed, keedumuna ja murulauku või rohelist sibulat. Lao kõik võileivale ja naudi. Alati omal kohal olev suutäis soolast!

 Toitev praemunavõileib:

Toekamat sorti võileib, mis täidab hästi ka hommikusöögi rolli. Taaskord on see parim musta leivaga, millele on mõnus määrida ürtidega toorjuustu (parim on Philadelphia murulaugu toorjuust), asetada leivale siis suuremat sorti salatileht, singiviil, praemuna ja tomatit või kurki; peale või soovi korral raputada ka
soola-pipart.

 Soe sprotivõileib:

Selle toitva sooja võileiva idee leidsin "Nutika perenaise kokaraamatu" II osast. Eriti hästi maitseb neile, kes armastavad sprotte. Pole proovinud, aga arvan, et tuleb maitsev igasuguse suitsukalaga. Leiba võiks veidi niisutada õliga, siis laotada peale sprotid ja tomativiilud, neile jahvatada musta pipart ja kõige peale asetada juustu viilud. Küpsetada ahjus 180 kraadi juures 10 minutit.

Kalakattega leivasuupisted:

Meie pere peolauaklassika juba ammusest ajast, aga muidugi mõista maitseb hea ka igapäevaselt. Minu arvates sobib selline võileib eriti hästi näiteks piimasupi kõrvale. Valmistamine on kiire ja lihtne- vaja läheb kahvliga purustatud tuunikala või sardiine õlis (konservi kujul), hakitud sibulat, majoneesi ja hakitud keedumuna. Selle salatiga katad leivaviilu ning ongi mõnus soolane amps valmis. Kuna need ampsud valmivad eriti kiiresti, siis on neid hea pakkuda ootamatutele külalistele.

Vaata ka Nami-Nami võileibade teemalist kooskokkamist!

Kommentaarid