Aprikoosi ja kaerahelvestega sepik


See sepik on ahjusoojalt muidugi parim, kuid maitseb hästi ka järgmisel päeval. Maitseb ühtviisi mõnusalt nii soojalt võiga kui ka hommikuse müsli asemel kohvi kõrvale näiteks koos viilu juustuga. Retsept pärineb hiilgavalt Richard Bertinet' ilt raamatust "Dough". Loomulikult on oluline osa selle sepiku valmistamisest teha tainas õigel meetodil.

Pruun tainas:(2 pätsi jagu)

3oo g täistera jahu
200 g nisujahu
10 g värsket pärmi
10 g soola
350 g vett

Lisaks:

200 g kuivatatud aprikoose
80 g kaerahelbeid

Sega kausis näppude abil kaks jahu kokku, mudi sisse pärm. Lisa vesi ja sool ning tükeldatud aprikoosid. Kaabitsa abil sega tainas kokku ja vala lauale. Tööpinnale jahu pole vaja panna, kuigi tainas näeb välja nagu kleepuv puder. Töötle tainast samamoodi nagu on näidatud sellel lingil. Taina töötlemisel muutub see elastseks ja tuleb tööpinna küljest lahti. Seejärel puista tööpinnale veidi jahu ja moodusta tainast pall voltides kõik neli nurka taina alla. Jäta tainas 1 tunniks kerkima.
Tõmba kerkinud tainas kausist kaabitsa abil kergelt jahusele lauale ja jaga pooleks, mis omakorda moodusta pallideks ja jäta 10 minutiks rätiku alla kerkima.

Pätsi tegemiseks vajuta tainapall kõigepealt peopesaga lapikuks. Voldi üks taina serv keskele ja suru jälle peopesaga kokku, seejärel tee sama teise servaga. Pööra päts teistpidi ja aseta võitatud ahjuplaadile. Pintselda päts pealt ja külgedelt veega ning puista peale kaerahelbeid. Terava noaga tee leivale diagonaalsed sisselõiked ja lase pätsidel veel 1 tund rätiku all kerkida.
Eelsoojenda ahi 250 kraadini ja pihusta ahju vett ning seejärel keera ahju temperatuur 220 kraadini. Küpseta pätse ahjus 25 minutit. Valmis pätsid peaksid kumisema põhjale koputades.

Kommentaarid