Sügisene jõhvikatort


Eelmisel nädalavahetusel sai õega jõhvikal käidud. Kuigi inimesi oli soos üllatavalt palju, jagus punetavatelt mätastelt jõhvikaid kõigile. Seega saigi ühe toreda õhtusöögi desserdiks valmistatud jõhvikatort.
Idee on pärit Nami-Namist ning retspti on veidi kohandatud vastavalt oma maitsele ja tordivormi suurusele. Antud kogused sobivad ideaalselt 28 cm läbimõõduga lahtikäivale vormile.
Kuna mul polnud koogi valmistamisel kaalu käepärast, siis kasutasin komponentide mõõtmiseks mõõdutopsi - sellest tulenevalt on retseptis ka veidi kummalised mõõtühikud, nt 200 ml suhkrut :)
Muide tort maitses väga hästi!

Põhi:

360 g kakaoküpsiseid
150 g võid

Täidis:

600g kohupiimapastat
400 ml 35% koort
400 ml jõhvikaid
200 ml suhkrut
10 lehte želantiini
1 dl jõhvikamahla

Kaunistuseks:

ca 50 g valget šokolaadi
jõhvikaid

Purusta küpsised, lisa sulatatud või, sega hoolikalt läbi ning suru segu ühtlase kihina koogivormi põhja. Tõsta koogivorm täidise valmistamise ajaks külmikusse.
Täidise valmistamiseks pane esmalt želantiinilehed vähese külma veega ca 5 minutiks kaussi ligunema. Samal ajal võid püreerida jõhvikad. Seejärel pane jõhvikamahl pliidile soojenema ning kui mahl on kuum, pigista želantiinilehed veest kuivaks ning lisa ükshaaval kuumale mahlale, samal ajal segu ise pidevalt segades. Kui kõik želantiinilehed on mahlale lisatud, jäta segu täidise valmistamise ajaks jahtuma.
Edasi vahusta vahukoor suhkruga, seejärel lisa kohupiim, püreeritud jõhvikad ning viimasena vala ühtlase peenikese nirena täidise hulka želantiini-mahla segu. Sega hoolikalt ning vala täidis tordi põhjale. Tõsta kook külmikusse vähemalt 12 tunniks tahenema.
Soovi korral tee enne serveerimist tordile ka kaunistus. Selleks sulata kuumavee vannil valge šokolaad, tõsta see kas spetsiaalsesse pritsimiskotti või võta väike tugevast kilest kilekott ning lõika otsast väike kolmnurk ära. Joonista šokolaadiga tordile meelepärased kujundid. Sulatatud šokolaadi peale võid lisada veel ka jõhvikaid.

Kommentaarid