Ameerika õunapiruka ABC

Meile väga meeldivad rohke täidisega pirukad. Ja nn Ameerika tüüpi õunapirukas ehk Apple Pie on justnimelt sellist sorti pirukate kuldvara. Selle retsepti leidsin ühelt vahvalt lehelt The meaning of pie. Seal on ka väga pikk ja põhjalik jutt ning pildimaterjal, kuidas sellist pirukat kõige parem teha oleks. Täidise sisse sobivad kindlasti ka teised marjad ja puuviljad, aga kuna meie aia õunapuud on õunte alla lookas, siis oleks patt hetkel pirukasse midagi muud panna.
Kuigi see õunapirukas on pärit hoopis Ameerikast, on ta siiski iseenesest lihtne ja mõnus pirukas.
See, et ma põhjas kasutasin searasva, võib küll tunduda mõnedele hirmus ebameeldiv, aga tagas pirukale tõeliselt krõbeda põhja. Nii et, kes ei pelga, see võiks kindlasti ära proovida, kui aga kindlasti sa seda teha ei soovi, siis kasuta põhjas ainult võid.

Põhi ja kate:

120 g võid
120 g searasva
näpuotsatäis soola
6 dl jahu
kuni 8 sl vett
määrimiseks 1 munavalge

Täidis:

7-10 kooritud ja kuubikuteks lõigatud õuna
1 sl õunaäädikat
1 dl suhkrut
1 sl kaneeli
näpuotsatäis muskaati ja jahvatatud nelki
sorts kalvadosi või konjakit
2 sl jahu
2 sl võitükikesi
Kõik põhja koostisained võiksid olla külmas kuni taina tegemiseni. Pane rasv ja või koos soola ja jahuga kaussi ning töötle neid ühtlaseks tainakaabitsa abil, võid kasutada ka sõrmede abi, aga võimalikult vähe, sest mida külmemaks jääb rasvaine, seda krõbedam on piruka lõpptulemus.
Kui oled taina ühtlaseks töödelnud, siis lisa lusika kaupa vett, kuni saad tainast palli moodustada. Lõika pall pooleks ja mässi mõlemad pooled toidukilesse ning suru lapikuks ja tõsta külma vähemalt tunniks ajaks. Midagi ei juhtu, kui tainas on kapis üleöö või isegi mitu päeva.
Täidise jaoks koori õunad, eemalda südamed ja lõika kuubikuteks. Sega kausis omavahel suhkur, kaneel, nelk ja muskaat. Pritsi õunad üle äädika ja kalvadosiga, lisa suhkru- maitseaine segu ja sega korralikult läbi. Puista peale jahu ja sega veelkord korralikult läbi.
Seejärel võta kapist välja tainas ja rulli valmis kaks õhukest koogivormist veidi suuremat ketast. Aseta üks tainaketas võitatud koogivormi põhjale ja äärtesse ning kata õunaseguga. Õunasegu tuleb põhjale kuhjata ohtralt, seda aeg- ajalt kokku surudes. Selleks otstarbeks on väga hea kasutada supikaussi, mis tuleb tagurpidi pirukale asetada. Kui täidis on korralikult vormi surutud,  jaota õuntele võitükikesed ja kata pirukas teise tainakettaga. Suru piruka ääred korralikult kinni ja vajadusel lõika ära üleliigne tainas.  Sejärel lõika piruka peale noaga õhuavad.
Klopi munavalge vähese veega lahti ja pintselda pirukas selle seguga üle ning puista peale veidi suhkrut.
Küpseta kooki eelkuumutatud ahjus 220 kraadi juures 20 minutit ja seejärel 180 kraadi juures veel 40 minutit, kuni kook on pealt kuldpruun.
Pirukas on valmis, kui peale tehtud lõigetest kostab auru susinat ;)
Õunatükke ei ole mõtet väga väikseks hakkida, muidu nad lihtsalt küpsevad liiga pehmeks. Lisaks on väga oluline, et pirukat ei tohi üle küpsetada, muidu võivad õunad piruka sees moosiks muutuda. Minu kuumas gaasiahjus läksidki õunad veidi liiga pehmeks, aga õnneks mitte päris moosiks ja maitse oli vaatamata sellele suurepärane.
Vaata ka Nami-Nami õunakookide teemalist kooskokkamist!

Kommentaarid

fotopesa ütles …
Oi see näib tõesti isuäratav, peaks ka proovima:)
Jaanika ja Signe ütles …
Proovi kindlasti, keele viib alla :)
Anonüümne ütles …
Tere!

Milliste mõõtudega koogivormi oleks mõistlik antud juhul kasutada ja kas põhja võiks eelnevalt ka küpsetada, sest täidis tundub olevat üsna mahlane...
Ees ootab ühine tänupüha õhtusöök ameeriklastest sõpradega ja tahaks, et pirukas õnnestuks:)

Kõike kena

Kristel
Jaanika ja Signe ütles …
Tere Kristel,
Mina kasutasin 24 cm läbimõõduga keraamilist pirukavormi ja põhja eelnevalt küspetada ei ole vaja, sest põhi on nii õhuke, et küpses ilusti läbi ja ei jäänud tooreks.