Kana- klimbisupp

September 8, 2011
Isekeedetud puljong maitseb palju paremini ja on kordades tervislikum, kui puljongikuubikust tehtud puljong. Puljongit saad valmistada ka rohkem kui ühe supi jagu ja seda siis sügavkülmas säilitada, nii on kiirel ajal see kohe supi jaoks võtta. Sellisel lihtsal moel on meie peres kanasuppi valmistanud juba mitu põlvkonda ja see maitseb nii suurtele kui väikestele. Lisaks on puljong väga toitev ja supp soojendab hästi jahedatel sügiõhtutel.

Puljong:

2 suurt jahutatud Talleggi kanakoiba (600-700 g)
1 sibul
2 porgandit
2 l külma vett

Supi sisse:

3 porgandit
4 kartulit
peterselli
maitsestamiseks soola ning pipart

Klimbid:

1 dl supipuljongit
1 toasoe Talleggi Peremuna
1 tl soola
2,5 dl nisujahu

Pese kanakoivad korralikult külma vee all puhtaks, vajadusel tükelda väiksemaks, pane potti ja vala peale nii palju vett, et kana oleks kaetud. Lase keema tõusta ja kurna vesi pealt ära. Kana kupatades saad ilusa selge puljongi.
Seejärel pane potti kupatatud kanakoivad, 2 l külma vett, 2 kooritud ja tükeldatud porgandit ning üks kooritud ja neljaks lõigatud sibul. Lase taas keema tõusta ja keeda tasasel tulel umbes 30 minutit kuni kana on pehme.
Kuni puljong keeb, koori ja tükelda kartulid ning porgandid. Seejärel tõsta puljongist kanakoivad välja ja kurna välja ka porgand (selle võid hiljem supi sisse viilutada) ja sibul. Seejärel pane potti selge puljongi sisse 3 tükeldatud porgandit, keeda neid 5 minutit ning lisa tükeldatud kartul ja keeda täiendavalt 7-10 minutit.
Porgandi ja kartuli keemise ajal saad valmis teha klimbitaigna.
Selleks võta supist 1 dl puljongit ja jahuta seda veidi. Klopi muna soolaga lahti, sega juurde puljong ja lisa osade kaupa jahu, kuni moodustub ühtlane tainas.
Kui kartul on peaaegu pehmeks keenud, hakka lisama klimpe. Kasta lusikas kuuma puljongisse, võta üks lusikatäis klimbitainast ja pane supi sisse jne. Nii tee kogu ülejäänud klimbitainaga. Ära klimpe kõiki ühte kohta pane, et nad potis kokku ei keeks. Kui klimbid on pinnale tõusnud ja veidi keenud, sega sisse koibade küljest tükeldatud kanaliha ja maitsesta supp.
Serveerimisel puista supile hakitud peterselli.
Puljongit saab ka pikaajalisemalt säilitada. Selleks keeda puljongit 1 tund tasasel tulel ja jahuta ning riisu hüübinud rasv. Kui tahad puljongist ka väiksemaid rasvaosakesi kätte saada, siis kurna puljong läbi sõelale asetatud jäätükkide. Jahutatud puljongit saad külmutada ja see säilib sügavkülmas mitu nädalat. Siis on kiiremal ajal puljong kohe olemas ja supp valmib palju kiiremini.

Retsept valmis koostöös Talleggiga.

0 comments: