Anne- Ly kringel

Õppida tuleb seni kuni võimalust on ja öeldakse ka seda, et tark inimene õpib alati teiste kogemustest ka. Mitte et igapäevaelus kogu aeg see oskus rakendatud saaks, aga vahel siiski. Varem oleme ka kirjutanud siin headest retseptidest, mis on jõudnud meieni kellegi toreda inimese kaudu- loe kasvõi kunagise naabritädi imelisest kaneelikoogist ja koos vanaemaga ettevõetud verivorstiteost.
Seekord otsustasin ette võtta kringliteo koos oma poja toreda vanaemaga, mis päädis mõnusa kohvi ja krõbedate kringlitega. Mmm...Tõdesin, et isegi kui koostisained on samad ja kogused ka, on ikka igal perenaisel omad suurepärased ja kasulikud nipid, mis väärt kõrvataha panemist.
Valmistamise magusa õuna-kaneeli- rosina täidisega ja soolase singi- juustu- paprika täidisega kringli.

Tainas:

175 g sulatatud võid või margariini
1 l käesooja piima
veidi soola ja suhkrut
1,3 kg jahu
2 pk kuivpärmi
sorts oliivõli

Sega kokku kuumutatud piim ja sulavõi, sega juurde sool ja suhkur. Sega omavahel kuivpärm ja jahu ning hakka jahusegu vedelikku hulka lisama. Lisa tainale ka sorts õli ja sõtku tainast vähmalt 15 minutit, kuni see kausi küljest lahti tuleb ja elastseks muutub. Kui tainas tundub liiga vedel, vüõid veidi jahu veel juurde sõtkuda. Üldiselt peabki tainas jääma selline pehmemat(vedelamat) sorti. Jäta tainas soojasse kohta vähemalt tunniks ajaks kerkima.
Kui tainas on korralikult kerkinud, siis jaga see pooleks.
Soolane täidis:

150 g sinki
200 g juustu
1 paprika
sulavõid
peale võitükikesi

Rulli tainas ristkülikukujuliseks lahti  ja pintselda kõigepealt üle sulavõiga. Seejärel kata singikuubikute, riivjuustu ja paprikatükkidega. Lõika tainas pikkupidi pooleks ja vormi mõlemast piklikust jupist rullid ning keeruta kahest rullist pats, mis omakorda keera rõngaks. Tõsta kringel ahjuplaadile pintselda munaga ja kata võitükikestega. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20- 25 minutit.
 Magus täidis:

4 väiksemat õuna
suhkrut ja kaneeli
200 g rosinaid
sulavõid
paar teelusikatäit maisitärklist
peale võitükikesi

Leota rosinaid soojas vees umbes pool tundi, seejärel nõruta ja pane majapidamispaberile kuivama. Koori ja puhasta õunad ning haki õhukesteks viiludeks.
Rulli teine tainapool samuti ristkülikukujuliseks lahti ja pintselda üle sulavõiga. Seejärel raputa tainale ühtlase kihina suhkrut ja kaneeli ning maisitärklist. Lõpuks puista tainale rosinad ja õunaviilud.
Lõika tainas pikkupidi pooleks ja rulli mõlemast poolest vorstikesed ning keeruta patsika ja moodusta ring. Määri kringel munaga ning kata võitükikestega. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20- 25 minutit.

Glasuur:

50 g sulavõid
0,5 dl kohvikoort
suhkrut
magustamata kakaopulbrit

Sega kokku sulavõi ja kuumutatud piim, lisa suhkur ja kuumuta segades. Tõsta tulelt ja sega juurde kakaopulbrit nii palju, et segu oleks piisavalt paks. Pintselda glasuur küpsenud kringlile.

Kommentaarid