Võiroosid ja Moskva saiad

Klassikalised, suussulavad ja võised võiroosid ning kreemised Moskva saiad on kohvikute kuldvara ja ka meie ammused lemmikud. Vaatamata sellele, et võisaiades ei ole täidist ja pealtnäha ei tundugi nad nii keerulised, on siiski taina valmistamine ja kihiliseks rullimine parajalt aeganõudev tegevus. Tulemus on kogu seda vaeva loomulikult kuhjaga väärt! Ega see Moskva saiakeste kreem ka väga keeruline valmistada ei ole;)
Ainult, et enne, kui võrkkiike saad pikali visata kulub päris mitu tundi :)
Retseptid  Sille toidublogist.

Kihiline pärmitainas
Eeltainas:

0.5 l piima
400 g jahu
50 g pärmi
1 dl suhkrut

Hõõru pärm suhkruga vedelaks ja lisa käesoe piim ning jahu. Sega läbi ja jäta tainas sooja kohta 20- 30 minutiks kerkima.

Lisada:

450 g jahu
2 muna
1 dl sulavõid või õli
0,5 tl soola kui teed vaid soolaseid saiakesi, suurenda soola kogust)

Lisa kõik need ained eeltainale ja sõtku tainast seni, kuni see lööb kausi küljest lahti. Kui tainas on liiga vedel, lisa veidi jahu. Pane tainas toidukile alla kerkima, kuni see on kahekorde st. umbes 1,5 tunniks.

Vahele määrimiseks:

150 g võid

Nüüd rulli kerkinud tainas laual ristkülikukujuliseks ja kata 2/3 ulatuses (umbes 100 g)pehme või jahutatud sulavõiga. Seejärel voldi tainas kokku kolmeks nii, et ilma võita serv tõsta keskele ja teine serv sellele peale.
Seejärel rulli tainas uuesti ristkülikukujuliseks ja paki kolmeks kokku ning lõika pooleks.
Ühest poolest saavad siis võiroosid ja teisest poolest Moskva saiad. Paki mõlemad tainad toidukilesse ja lase võirooside tainal 1 tund ja Moskva saiade tainal pool tundi külmas seista.
Seejärel võta võirooside tainas külmast, rulli lahti, määri 2/3 ulatuses (50 g)sulavõiga ja paki kokku nagu eelpool õpetatud ning pane veel toidukilesse mähitult 1- 2 tunniks külma.
Rulli tainas 24* 40 cm suuruseks ja lõika sellest 8*8 cm ruudud. Tõsta igal ruudul nurgad keskele kokku ja suru kinni. Aga mitte üksteise peale, vaid üksteise kõrvale! Pane saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munaga ja jäta 1 tunniks kerkima. Küpseta 250 kraadi juures 7- 9 minutit.
Nüüd kui võiroosid on valmis meisterdatud, siis tuleb valmis keeta Moskva saiakeste kreem.

Kreem:

2 spl jahu
4,5 spl suhkrut
20 g sulatatud võid
2 muna
2 spl mannat
3 dl piima
noaotsaga soola
3/4 tl vaniljesuhkrut

Sega jahu, suhkur ja manna, lisa sulavõi ja lahtiklopitud munad ning sega ühtlaseks, sega juurde 1 dl piima ja kuumuta pidevalt segades 60 kraadini. Lisa segades ülejäänud keev piim ja tõsta tulelt ning lisa sool ja vaniljesuhkur. Kui kreem jääb vedel, võib seda veel kuumutada, aga kreem muutub ka jahtudes paksemaks.
Rulli tainas samasuureks, kui võirooside puhul ja lõika ruutudeks. Iga ruudu keskele pane lusikatäis kreemi ja tõsta tainas kahest nurgast keskele üle kreemi. Tõsta saiakesed küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määri munaga ja jäta veel 20 minutiks kerkima. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200 kraadi juures 12 minutit.

Kommentaarid

Tullia ütles …
Väga maitsev kraam tundub olevat.
Jaanika ja Signe ütles …
Hukatuslikult maitsev lausa :)