Kuninglik maapähkli- šokolaadi- juustukook

May 30, 2011
 Alustuseks olgu hoiatatud, et selle koogi tegemiseks peaks varuma paar päeva ja juhul kui Sa otsustad selle šokolaadi- maapähkli oopuse valmistamise ette võtta, siis tea, et see on üks tõeliselt rammus ja naudinguterohke suutäis. See jutt ei ole absoluutselt mõeldud selleks, et kedagi hirmutada, sest kook on lausa imeline. Küll aga peab selle valmistamiseks varuma kindlasti kannatust.
Kooki on kergem lõigata külmalt!
Ma ei saa eraldi mainimata jätta, et need karamellikihid soolapähklitega on lihtsalt ju-ma-li-kud!!!
Idee Sprinkle Bakes blogist.

Juustukoogi kiht:

30 maapähklivõiga täidetud šokolaadikommi, tükeldatud*
16 sl pehmet võid
2 dl suhkrut
900 g toorjuustu
85 g Ekströms vanillikastme pulbrit
4 muna
2 tl küpsetuspulbrit
1 sl sidrunimahla

Eelkuumuta ahi 170 kraadini. Võita kaks 24 cm läbimõõduga vormi, kata küpsetuspaberiga ja võita uuesti, ning puista üle jahuga.
Vahusta või suhkruga ja lisa seejärel vahustades osade kaupa toorjuust. Vahustades lisa tainale ka ühekaupa muna ja küpsetuspulber, vanillikastme pulber ning sidrunimahl. Sega tainas ühtlaseks ja kõige viimasena sega ettevaatlikult juurde tükeldatud šokolaad ja maapähklivõi.
* Kuna Eestis selliseid komme ei ole, siis lisasin toorjuustusegule 100 g tükeldatud tumedat šokolaadi ja teelusikaga maapähklivõi pallikesi ning segasin vormis veidi kahvliga segi.
Jaga tainas täpselt kaheks võrdseks osaks ja vala pannidele ning silu pealt spaatliga ühtlaseks. Küpseta 55 minutit- 1 tund.
Tõsta juustukoogid sügavkülma ja lase läbi külmuda. Seejärel võta nad sügavkülmast välja ja eemalda küpsetuspaberid.
Pane vormidesse, nii põhja kui ääri katvad uued küpsetuspaberid ja tõsta kihid vormidesse tagasi ning pane karamelli valmistamise ajaks külma.
Minul ei mahtunud põhjad sügavkülma ja jahutasin neid tavalises külmikus.
Karamelli kiht:

800 g magusat kondenspiima
10 sl võid
80 iiriskommi
8 sl tükeldatud soolapähkleid

Kuna vaja on kahte karamellikihti, jaga koostisained pooleks ja tee protsess läbi 2 korda.
Aseta suurde kaussi 400 g kondenspiima, 5 sl võid ja 40 kommi ning pane segu mikrolaineahju ja soojenda seda maksimumvõimsusel 1 minuti kaupa vahepeal segades kokku umbes 4 minutit. Vala karamellikiht juustukoogi kihile ja puista peale pooled maapähklid, tee samamoodi valmis ka teine kiht. Ja aseta mõlemad kihid külma.
Enne karamellikihi põhjale valamist jahuta karamelli, sest jahtudes muutub ta paksemaks ja ei voola üle äärte maha.
NB!Lisan siia, et kuna karamellikihiga tuleb katta kõik 4 põhja, siis tuleb karamelli komponente võtta topelt!

Šokolaadipõhi:

225 g jahu
250 g suhkrut
70 g kakaopulbrit
2 tl küpsetuspulbrit
1 tl soola
2 dl keefiri
1 dl õli
1 tl vanilliekstrakti
2 dl kuuma kohvi

Valmista ette kaks 24 cm läbimõõduga panni samamoodi nagu juustukoogi kihi puhul ja eelkuumuta ahi 180 kraadini. Sega omavahel kuivained ja vedelad komponendid v.a. kuum kohv, eraldi kaussides. Sega omavahel vedelik ja kuivained ning viimasena lisa ka kohv. Tainas tuleb vedel!
Jaga tainas võrdselt kahe panni vahel ja küpseta 35- 40 minutit, eemalda vormist ja lase jahtuda.
Valmista teine kogus karamelli ja kata šokolaadipõhjad täpselt samamoodi nagu juustukoogi põhjad ning aseta külma, vähemalt 15 minutiks. Seejärel võta kõik kihid välja ja lao koogiks: šokolaadipõhi, juustukoogipõhi, šokolaadipõhi, juustukoogipõhi. Kata kook toidukilega ja pane üleöö külma.

Šokolaadiglasuur:

375 g tumedat šokolaadi
3 dl vahukoort
1 sl Dansukkeri heledat siirupit

Kuumuta koor ja vala tükeldatud sokolaadile ning sega seni, kuni šokolaad on sulanud. Vala 1/3 segust eraldi kaussi ja sega sellele juurde siirup ning vala koogile pealmiseks kihiks. Seejärel tõsta kook külma. Ülejäänud šokolaadisegu vahusta miksiriga 5- 10 minutit. Seejärel kata glasuuriga spaatli abil tordi küljed.
Kaunista küljed šokolaadilaastudega.

Maapähklikreem:

150 g maapähklivõid
8 sl võid
2 dl tuhksuhkrut

Vahusta võid ja maapähklivõid suhkruga kuni see on kohev ja kaunista kreemiga tordipritsi abil tort.

P.S. Kuna karamell on kleepuv, soojenda nuga vee all ja kuivata, siis on kooki sooja noaga lihtsam lõigata. Lõigata on kooki kergem, kui see on külmas või isegi sügavkülmas seisnud.
Väga oluline on koogi tegemisel see, et põhjad oleksid jahedad, muidu on neid keeruline kokku laduda.

2 comments:

  1. Kokkamas95 said...:

    Vauuu, milline kook. See karamellikiht on eriti ahvatlev :)

  1. köögivõlur said...:

    See kook oli jumalik tõepoolest!