Magusad munade värvimise pühad

Ülemöödunud nädalavahetuse pühad möödusid nii kiiresti, et pasha tegemiseni me seekord ei jõudnudki.
Sellel on üks mõjuv põhjus ka ja nimelt selline, et terve pühapäeva veetsin ma Supilinna päevade juubelitorti meisterdades, aga sellest saab pikemalt ka siit lugeda.
Munad said siiski värvitud ja valmistasime ka mõned põnevad pühadeteemalised magustoidud.
Munade värvimiseks kasutasime traditsiooniliselt sibulakoori, sukka ja niiti, täpikesed on munadele tehtud riisiterade abil. Sibulakoortega värvitud munad on lihtsalt kõige armsamad!
Järgmisel aastal katsetan kindlasti ka mõnede lehtedega, lihtsalt vaata siit neid Koopatibi naadilehtede mustriga imekauneid mune!
Aga nüüd siis magustoitude juurde. Valmistasin pühade puhul "praemuna" ja "keedumuna", mis tegelikult on hoopis vahvad magustoidud. Praemunade idee sain ühest vanast "Stiil" ajakirja numbrist ja keedumuna idee pärineb Perenaistelt.

"Praemuna" kujutab endast mahedat kohupiimatarretist virsikupoolikuga.Meile meeldis!
Selleks läheb vaja:

300 g kohupiima
1 dl suhkrut
vanillisuhkrut
1 sidruni mahl
1 prk aprikoosi või virsiku kompotti
1,5 tl želatiinipulbrit

Sega omavahel kohupiim, suhkur, vanillisuhkur ja sidrunimahl. Paisuta želatiin kompotivedelikus ja sulata ning vala kohupiimasegu hulka. Vala segu ahjupannile või muffinivormi pesadesse või mõnesse muusse käepärasesse anumasse õhukese kihina ja aseta peale virsikupoolikud. Lase külmas vähemalt 3 tundi tarduda ja kasta siis vorm korraks kuuma vette, et tarretis paremini vormist välja tuleks. Vajadusel suru ümara vormiga tarretisest kettad.

Seevastu "keedumuna" jaoks tuleb juba varakult koguda mõned tühjad munakoored ja täita need siis maitsva hapuka astelpajukreemi ja beseega. See kooslus on küll üsna magus, aga sellegipoolest maitsev ja lisaks veel ekstravagantselt serveeritud.
Vaja läheb:

6 tühja pestud munakoort

 80 ml astelpajupüreed
65 g võid
3 munakollast
40 g suhkrut

1 munavalge
65 g suhkrut
1 tl maisitärklist
1/2 tl valge veini äädikat

Astelpajukreemi jaoks sega kokkuastelpajupüree, suhkur, munakollased ja pehme või ning aseta vesivannile. Kuumuta kreemi segades kuni paksenemiseni, umbes 8 minutit ja lase jahtuda.
Astelpajupüree valmistamiseks püreerisin marjad ja surusin läbi sõela.
Täida munakoored poolenisti kreemiga ja jäta veidi kreemi serveerimiseks.
Besee jaoks vahusta munavalge pisukese soolaga õrnaks vahuks ja jätka vahustamist, kuni vaht on tugev, samal ajal lisades suhkru. Seejärel lisa tärklis ja äädikas ning klopi veel pisut. Täida munakoored vahuga ja küpseta 220 kraadi juures ahjus 5 minutit. Serveeri astelpajupüreega.

Kommentaarid