Karaskikook kartulikreemi ja leivakrõpsudega

Kuigi vabariigi aastapäevast on möödund juba mitu nädalat, kajastaksin siiski maitsvat soolast torti, mis meie pidulauda tollel päeval ehtis. See tort jäi mulle silma juba eelmisel aastal Nami-Nami isamaaliste tortide võistluselt, aga tegemiseni jõudsin alles nüüd. Selle karaskitordi vahel olev kartulikreem viis suisa keele alla! Retsepti idee pärineb Ragne blogist, kuid karaski tegin siiski oma retsepti järgi, mis on mugandus Nami-Nami ja Suure küpsetusraamatu retseptidest kokku.

Karask:

2,5 dl keefirit
1 tl soola
1 tl suhkrut
1 muna
50 g sulavõid
3,5 dl odrajahu
1 dl täistera nisujahu
1 tl soodat


Kartulikreem:

500 g keedetud kartuleid
225 g hapukoort
100 g Merevaigu sulajuustu
50 g majoneesi
1 tl mädarõigast
soola, pipart

Immutamiseks piima või puljongit
Kaunistuseks hapukoort, leivakrõpse*, tumedaid viinamarju, vürtsikilu fileed, rohelist sibulat või peterselli.

Karaski valmistamiseks klopi munad soola ja suhkruga segi. Lisa keefir, sulatatud või ja soodaga segatud jahud. Tõsta tainas määritud ahjuplaadile või ahjuvormi ja küpseta 200 kraadi juures 25- 30 minutit.
Kreemi valmistamiseks tambi keedetud kartulid püreeks ja sega kõik ained ühtlaseks massiks kokku.
Lõika jahtunud karask kaheks kihiks ja immuta mõlemaid kihte piima või puljongiga.
Määri põhjale kartulikreem ja aseta peale teine põhi. Aseta kook jahedasse maitsestuma vähemalt paariks tunniks.
Serveerimisel kata kook pealt ja külgedelt hapukoorega ning kaunista leivakrõpsude, viinamarjade, kilu ja rohelisega.

*Leivakrõpsude valmistamiseks lõika leivast hästi õhukesed viilud ja lõika need omakorda neljaks, et moodustuksid kolmnurgad. Rösti kolmnurki ahjus 200 kraadi juures, kuni need on krõbedad.

Kommentaarid