Creme caramel

 Kokaraamatu põhjal on tegemist portugalipärase creme caramel' iga, aga tegelikult selgub, et magusroog on hoopis prantsuse päritolu. Iseenesest kujutab see vedela karamelliga kaetud küpsetatud vaniljekreemi. Antud kreemile ma vanilli ei lisanud, aga konsistents on küll kreemi sarnane. Küpsetatakse seda sarnaselt brüleekreemile, ainult et peal on krõbeda karamelli asemel vedel karamelli kiht. See retsept pärineb raamatust "Kõigest 5 asja". Maiasmokkadele passib hästi, sest on väga magus.

Vaja läheb:

100 g pruuni suhkrut
1 sl vett
6 muna
6 munakollast
470 g tuhksuhkrut
700 ml piima
Sega madalal kuumusel pannil pruun suhkur ja vesi, kuni suhkur on lahustunud. Seejärel tõsta kuumust ja aja keema ning kuumuta, kuni siirup on veidi paksenenud. Vala siirup korralikult vooderdatud ümara vormi põhjale. Kui korralikult ei vooderda, siis võib vorm lekkima hakata!
Vahusta munad ja munakollased tuhksuhkruga heledaks vahuks. Aja piim potis keema ja sega ettevaatlikult munavahu hulka. Vala segu karamellile ja pane vorm kõrgete äärtega ahjunõusse. Vala nõusse vett nii palju, et vorm oleks poolest saadik vees. Pane kreem eelsoojendatud ahju 180 kraadi juurde 1 tunniks küpsema. Lase vees täielikult maha jahtuda ja tõsta üleöö külmikusse. Pööra kook jahtunult tagurpidi koogialusele ja serveeri.

Kommentaarid

Tullia ütles …
Olen sellega ikka La Dolce Vitas maiustanud, aga võiks juka ise teha.
Jaanika ja Signe ütles …
Oi, see on tõesti ülimagus, nii et maiustama on asjakohane sõna, aga vahel kulub selline amps marjaks ära!