Suurvesi ja kevadlilled

Kevad on saabunud suure hooga ja suure veega. See viimane pole just eriti meeldiv, kui pead näiteks paadiga tuppa aerutama või ujuma, sest teisiti lihtsalt ei saa. Ei- inimene pole kala (nagu ka Ultima Thule tabavalt on öelnud)... Aga lastele meeldivad voolavad veed ja suured lombid alati.
Positiivsema poole pealt on kevadel rõõmutoojaks esimeste soojate päikesekiirte kõrval aga isegi vihm, sest see peseb minema pika talve jäänused tänavatelt ja aedadest. Varsti-varsti saab näpud mulda pista- külvata redist, salatit ja maitsetaimi. Kevad on ilus, midagi pole öelda. Nii et tuleb pöörata põsk päikese poole ning kevadele vastu naeratada.
Kevadlille küpsised on just sellised mõnusalt nostalgilised ja kevadise nimega, mis peaks imehästi sobima kohvi ja tee kõrvale või niisama piimaga krõbistamiseks. Mina mäletan neid kohvikute müügilettidelt juba varajasest lapsepõlvest, nii et ajaproovile vastu pidanud igatahes. See konkreetne retsept aga pärineb hoopiski värskest Oma Maitse numbrist. Küll pean ütlema, et mina kahekordistasin jahukogust peale esimest katset, sest originaalkogusega vajusid küpsised lihtsalt pannil laiali. Kogusest saab umbes 45 küpsist.

Küpsisteks vajad:

200 g võid
1 dl tuhksuhkrut
2 munakollast
1 tl vanillisuhkrut
3 dl jahu

Glasuuriks vajad:

1 sl vett
1 sl heledat suhrusiirupit
1 sl suhkrut
50 tumedat šokolaadi

Vahusta toasoe või tuhksuhkruga ning lisa ükshaaval munakollased. Lüpuks sega juurde vanillisuhkur ja jahu. Pritsi sakiliste servadega otsikuga kondiitripritsiga küpsetusplaadile lilled ja küpseta 200 kraadi juures 8- 10 minutit. Jäta küpsiste vahele piisavad vahed, sest küpsised vajuvad küpsemisel veidi laiali.
Glasuuri jaoks kuumuta potis vesi, suhkur ja siirup keemiseni; tõsta tulelt ning sega sisse tükeldatud šokolaad. Jahtunud seguga kaunista küpsised ja lase glasuuril enne serveerimist hanguda.

Kommentaarid