guljašš supp

See supp on juba aastaid minu lemmikute hulka kuulunud, aga millegipärast ei ole ma varem selle supi valmistamist kodus ette võtnud. Alati, kui satun mõnda Ungari restorani, siis olen seda suppi tellinud. Maitsvad mälestused on Kapten Tenkeši restoranist Tallinnas ja Lahke Madjari juurest Pärnus. Miks nii kaua proovimiseks hoogu võtsin, tundub nüüd ausalt öeldes kummaline, sest selle supi tegemise juures ei ole mingit erilist kunsti või keerulisi komponente. Paprikapulber on ka Eestis kättesaadav, aga mulle tundub, et mitte kõigil neil pole ühesugune maitse. Igatahes on selle supis kasutatud Ungarist toodud paprikapulbrit ja see andis supile küll mõnusa maitse. Kahjuks mul puudub teiste pulbritega kogemus ja nii ei oska ma võrrelda. Retsepte piilusin mitmest erinevast allikast nii kokaraamatutest kui ka internetist. Kirja saab siia see retsept, mille järgi lõpuks supp valmis. Põhiliselt leidsid järgimist retseptid, mis on "Eesti kokkade kokaraamatus" ja siin Stockmanni lehel Peeter Piheli versioonis.
Vahel serveeritakse seda suppi ka pisikeste lapikute klimpidega (nuudlitega), mida kutsutakse ungaris "csipetke". Selleks tuleb teha tihke taigen umbes 100 g jahust, 1 munast ja soolast; näpista tainast sõrmeotsasuurused tükikesed ja küpseta need valmis supi puljongis.

Vaja läheb:

600 g veiseliha
2 sibulat
50 g suitsupeekonit (suitsupekki)
2 sl jahvatatud paprikat
1 loorberileht
0,5 tl köömneid
2 küüslauguküünt
5 sl tomatipastat
5 kartulit
3 paprikat
1,5 l kanapuljongit
1 sl tumedat siirupit
soola, musta pipart

Tükelda suitsupeekon ja prae selle rasvas tükeldatud sibul ja küüslauk klaasjaks. Seejärel pruunista kuubikuteks lõigatud liha ja lisa tükeldatud paprika, tume siirup ning loorber. Sega läbi ja kuunuta koos ning seejärel lisa köömned ja paprikapulber. Lisa ka tomatipasta ja kuumuta mõned minutid. Seejärel lisa supile puljong ja keeda seni, kuni liha hakkab valmis saama ja siis lisa tükeldatud kartulid ja keeda kuni kartulid on pehmed ning maitsesta. Serveeri hapukoorega. Peale võid raputada ka peterselli.

Kommentaarid