Pariisi saiad

Üle pika aja tuli isu valmistada pärmitainast midagi magusat. Niisiis sai ette võetud Väike saiaraamat. Sealt leidsin sellised vahva nimetusega saiad, mille retsept originaalis pärineb ühest vanast kokaraamatust, võibolla isegi Pariisist, aga see on kahjuks kinnitamata fakt. Igatahes mõnusa vanillikreemi täidisega saiakesed maitsevad hõrgult nii ahjusoojalt kui ka järmisel päeval. Eriti tore on see, et pole vaja pikalt tainast kergitada, vaid saab kohe saiakesi valmistama asuda ja alles peale valmimist tuleb lasta saiadel veidi kerkida.

Tainas:

25 g pärmi
2 dl piima
0,5 dl suhkrut
0,5 tl soola
1 muna
7 dl jahu
100 g toasooja võid

Vanillikreem:

1 dl piima
2 dl vahukoort
3 munakollast
1dl suhkrut
2 sl maisitärklist
1,5 sl vanillisuhkrut

Kaunistuseks:

50 g sulavõid
1,5 dl suhkrut

Vanillikreemi tegemiseks mõõda kõik kreemiained v.a. vanillisuhkur potti ja keeda vaiksel tulel pidevalt segades kuni segu pakseneb. Seejärel tõsta tulelt ja maitsesta vanillisuhkruga ning jahuta.
Taina jaoks hõõru pärm soola ja vähese suhkruga vedelaks. Sulata või ning kalla juurde piim. Jahuta vedelik ja lisa pärmile. Seejärel lisa tainale ülejäänud suhkur, muna ja jahu ning sõtku tainaks. Jaga tainas neljaks ja rulli iga osa lauale lahti ruuduks. Iga ruut lõika omakorda ruutudeks (umbes 8 x 8 cm) ja pane iga ruudu keskele 1 tl vanillikreemi. Tõsta tainanurgad peale ja suru kinni nii, et kreem välja ei voolaks. Aseta pallid liitekoht allpool paberiga vooderdatud muffinivormidesse ja lase umbes tund kerkida. Küpseta 225 kraadi juures 15- 20 minutit ja lase veidi jahtuda. Seejärel kasta iga sai sulavõsse ja seejärel suhkrusse.
Veel niipalju teadmiseks, et liiga palju kreemi ei maksa saia sisse panna, muidu voolab see küpsemise käigus sealt lihtsalt välja.

Kommentaarid