Šoti õhtusöök Robert Burns' i auks

Robert Burns' i sünniaastapäeva tähistatakse üle kogu maailma Burns' i õhtusöökidega 25. jaanuaril. Sellel aastal oleks Šoti kuulus poeet Robert Burns saanud juba 254- aastaseks ja teda peetakse üheks maailma kuulsaimaks šotlaseks üldse. Esimene Burns' i õhtusöök leidis aset 1802. aastal. Seda õhtusööki iseloomustab kindlate protseduuride järgimine. Söömaaega alustatakse alati palvega ja enne haggis' e lahtilõikamist loetakse ette Burns'i "Ood haggisele". Traditsiooniliselt lõpetatakse söömaaeg lauluga "Auld Lang Syne".
Iga Burnsi õhtusöök, mis üle kogu maailma jaanuarikuus aset leiab, on ainulaadne, kuid eesmärk on kõigil üks ja seesama - nautida Šoti armastatuima rahvuslauliku Robert Burnsi loomingut, elavat muusikat, head toitu ja joogipoolist.
Sellel aastal oli tore võimalus osaleda ühel nendest õhtusöökidest Tartus koduses Maitseelamuse kojas, kus toitude valmistamist juhendas Heli Hahndorf ja toredaid tooste ütles ning Šoti viskidest ja Burns' i õhtusöögi traditsioonidest pajatas Kalle Talvi.
Etteruttavalt võib öelda, et kõik toidud olid uskumatult maitsvad ja nende valmistamine vägagi jõukohane ka kodus. Ilmselt võib pisike probleem olla haggis'e komponentide leidmine, aga hea tahtmise korral on ka see kindlasti võimalik. 
Alustasime kokteiliga "Kuum šotlane". See on mõnus ja soe jook, mis saab meelt mõnusa magususe ja on sooja veega parajalt lahjaks tembitud. Tõeline talvine soojendaja! Šoti viski ongi iseenesestmõistetavalt terve õhtu jooksul oluline joogipoolis.
Vaja on:

Šoti viskit
mett
kuuma vett
kaneelikoort
sidruniviile

Igasse klaasi tuleb panna teelusikatäis mett, sorts viskit ja tükk kaneelikoort. Peale tuleb valada kuuma vett ja sisse panna viil sidrunit. 

Kokteili kõrvale nautisime mägiveise krõpse mündikastmega. Neid võib valmistada nii küpsetatult kui ka toorelt.
Vaja läheb:

veise- või lambafileed
Worcestershire kastet

Mündikaste:

3 peotäit mündilehti
100 ml vett
100 ml valge veini äädikat
6 sl suhkrut
näpuotsatäis soola
Maitsesta liha kastmega ja vormi vorstikujuliseks ning pane sügavkülma. Sügavkülmutatud liha lõika õhukesteks viiludeks ja serveeri kas toorelt või kuivata ahjus madalal temperatuuril 70 kraadi juures 2 tundi.
Soovi korral võid kõrvale serveerida mündikastet. Selle valmistamiseks aja vesi koos äädika ja suhkruga keema ning keeda kuni suhkur on lahustunud.  Viska sisse mündilehed, eemalda pott tulelt ja peenesta segu saumiksriga.
Peale imemaitsvaid suupisteid jõudis kord supi kätte ja riskimata kõlada kulunult- paarist komponendist on võimalik keeta valmis üks ülimaitsev supp. Julgen isegi öelda, et kindlasti üks uusi lemmikuid. Traditsiooniliselt koosnebki see supp vaid kolmest komponendist- porrust, kanast ja mustades ploomidest.
Cock- a- leekie supp:

1 kana
3- 4 porrut
võid, õli
musta pipart
1 loorberi leht
kuivatatud musti ploome
peterselli

Keeda puljong: pane potti 2 l vett, kana, porru rohelised osad, pipraterad ja loorber. Kuumuta aeglaselt keemiseni ja koori vaht, siis kata kaanega ja keeda tasasel tulel kana valmimiseni (umbes 1 tund). Kurna puljong, eemalda kanaliha luudelt ja lõika tükkideks. 
Haki porru valge osa ning prae või- õli segus läbi. Lisa praetud porru ja ploomid puljongile ning keeda 10 minutit, lõpuks lisa kanaliha ja kuumuta läbi. Maitsesta supp soola ja pipraga ning puista peale hakitud peterselli. 


Soodaleib:

600 g keefiri
2 muna
30 g suhkrut
100 g odrajahu
100 g rukkijahu
100 g kaerakliisid
130 g nisujahu
2 tl soodat
soola
kuivatatud tomateid, ürte, seemneid

Sega keefir, muna, suhkur ning lisa omavahel segatud kuivained. Maitsesta tainas soola ja ürtidega ning vala pannile ja moodusta päts. Küpseta soodaleiba 200 kraadi juures 30 minutit. Juurde võid soovi korral serveerida maitsevõid, mis on kokku segatud võist, soolahelvestest ja ürtidest. 
Pearoaks serveeriti loomulikult haggis' t- täidetud lambamagu, mille täidiseks on lambaliha, kaeratangud, ploomirasv ja sibul. Maitse saab see mass soola, vürtside ja Šoti viski abil, täidises kasutatakse lisaks lihale ka rupskeid. Kõrvale juuakse otse loomulikult Šoti viskit. Haggisega on nii nagu paljude teiste traditsiooniliste roogadega- igal perel on oma traditsioonid, oma maitseained, mida kasutatakse.

Haggis:

1 lamba sisikond (maks, süda, kops, neerud)
lambaliha sisikonnaga samas koguses
1 lamba magu (või soolikas)
450 g keedetud kaeratangu (odratangu)
soola, pipart, jahvatatud vürtspipart
kuivatatud maitserohelist (petersell, majoraan, basiilik, tüümian, koriander)
200 g hakitud ploomirasva/ võid
4 suurt sibulat
3 pead küüslauku 


Lambamagu tuleb korralikult puhtaks pesta ja kõik mustused eemaldada. Seejärel leotada magu paar päeva soolases külmas vees, vahepeal vett vahetades.
Kuumuta suurel pannil mõni minut kaeratangu, lisa vesi ja sool ning keeda enam- vähem valmis. Aja siseelundid, liha, sibul ja küüslauk läbi hakkliha masina. Sega juurde tangud ja kaerajahu. Lisa ploomirasv ja maitseained ja 3- 5 dl lihapuljongit, et saaksid niiske segu.
Tõsta hakksegu ettevalmistatud mao sisse ning õmble magu niidiga kinni ja tee sõlm peale. Torka terava nõelaga mao sisse paar õhuauku. Pane haggis vette ja keeda tasasel tulel 2 tundi. Seejärel küpseta ahjus pealt pruuniks.
Serveeri haggis't koos kaalika- ja kartuli püreega.  Kartulipüree valmista kartulitest, piimast ja võist. Kaalikapüree saad valmistada lisades keedetud kaalikatele võid ja muskaati.


Rikkaliku söömaaja lõpetasime suisa kahe magusroaga, mõlemad loomult sellised kihilised magustoidud. Valmistamine ka üpris lihtne, aga maitse see- eest lausa taevalik.
Cranachan ("purjus kaer") šoti õlle toffeega:


200 g kaerahelbeid
4 sl Šoti viskit
4 dl vahukoort
150 g suhkrut
vaarikaid


Kuumuta kaerahelbed pannil ning sega soojad kaerahelbed viskiga ja lase 10 minutit seista. Vahusta rõõskkoor suhkruga ja sega kaerahelbed ka hulka. Jaota segu pokaalidesse ja puista peale vaarikaid. Enne serveerimist hoia pisut jahedas.
Toffee valmistamiseks tuleb tume õlu keeta koos suhkruga karamelliks ja serveerimisel valada karamelli magustoidule.


Tipsy Laird ("vintis leedi"):

6 sl viskit
1 apelsini mahl ja riivitud koor
1 biskviitpõhi
400 g vaarikaid
100 g riivitud valget šokolaadi
300 ml vahukoort
60 g röstitud mandlilaaste
500 ml vaniljekastet

Vaniljekaste:

1/2 l piima
2 dl vahukooort
1 vanillikaun
1 dl suhkrut
5 munakollast
1 tl maisitärklist

Vispelda suhkur ja munakollased vahuks. Lõika vanillikaun pikuti pooleks, kraabi seemned piima sisse ja pane sinna ka kun ning lase piim keema. Sega maisitärklis paari sl piimaga. Tõsta piima seest välja vanillikaun ja vala kuum piimasegu vispeldades munakollastele. vala segu tagasi potti ja kuumuta madalal tulel pidevalt vispeldades kuni segu pakseneb, lisa ka maisitärklis ning tõsta kaste tulelt. Jahuta kaste.
Tee kihline magustoit vaagnale või suurde kaussi: Immuta biskviit apelsinimahla, - koore ja viski seguga. Kata see vaarikate ja riivitud valge šokolaadiga. Seejärel vala peale vanillikaste ja kata vahustatud vahukoorega. Kõige peale puista röstitud mandlilaastud. Magustoitu sobib serveerida ka kohe.  


Should old acquaintance be forgot,
and never brought to mind ?
Should old acquaintance be forgot,
and old lang syne ?
CHORUS:
For auld lang syne, my dear,
for auld lang syne,
we'll take a cup of kindness yet,
for auld lang syne.
And surely you’ll buy your pint cup !
and surely I’ll buy mine !
And we'll take a cup o’ kindness yet,
for auld lang syne.
CHORUS
We two have run about the slopes,
and picked the daisies fine ;
But we’ve wandered many a weary foot,
since auld lang syne.
CHORUS
We two have paddled in the stream,
from morning sun till dine ;
But seas between us broad have roared
since auld lang syne.
CHORUS
And there’s a hand my trusty friend !
And give us a hand o’ thine !
And we’ll take a right good-will draught,
for auld lang syne.
CHORUS

Kommentaarid

Pille ütles …
Väga tore ülevaade, Jaanika! Cock-a-leekiet teen ma praktiliselt sama retsepti järgi, aga haggist ja cranachani veidi teisiti. Haggise puhul on see maitsestamine nii oluline, et selline ebamäärane "lisa maitseaineid" minu kogemuse järgi ei tööta.
Igatahes oli väga põnev lugeda :)
Jaanika ja Signe ütles …
Pille, Heli rääkis, et haggisel on väga palju erinevaid maitsestamise viise, igal perekonnal oma :)