Piparkoogi toorjuustukook

Ilmselt tuleb uue aasta alguses siia veel päris palju pühadehõngulisi retsepte, sest pühadeajal nautisime aega pere ja sõprade seltsis ning arvuti jäi hoopistükkis tahaplaanile, aga kõik hõrgutised saavad kenasti kirja pandud ikkagi, sest no parem hilja, kui mitte kunagi. Ja selle koogi jaoks ongi mõnus ära kasutada pühadest allesjäänud piparkoogid. Selle jõuluhõngulise toorjuustukoogi idee pärineb siit.

Vaja läheb:

2 tassi purustatud piparkooke
4 sl sulatatud võid
1 3/4 tassi suhrkut
900 g toorjuustu, toatemperatuuril
1 tl vanilje ekstrakti
4 suurt muna, toatemperatuuril
1/4 tassi fariinisuhkrut
1/4 tl soola
1 1/2 tl jahvatatud ingverit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl värskelt riivitud muskaati
1/4 tl jahvatatud nelki
1 sidruni peenelt riivitud koor
kaunistuseks piparkooke ja tuhksuhkrut

Pane kaussi sulatatud või, 1/4 tassi suhkrut ja kaks tassi purustatud piparkooke, sega hoolikalt ning suru saadud mass koogivormi põhja ja umbes 1/3 ulatuses ka vormi servadele. Küpseta ca 10 minutit ja lase jahtuda.
Vähenda ahju temperatuuri 162 kraadini. Vahusta mikseriga toorjuustu ca 3 minutit, kuni see muutub õhuliseks ja kohevaks. Seejärel lisa ülejäänud 1 ½ tassi suhkrut, vanilje ja mikserda veelkord läbi. Lisa ükshaaval munad, mikserdades veelkord hoolikalt pärast iga muna lisamist. Lisa mikserdades molasses, sool, vürtsid ja sidrunikoor ning vala segu jahtunud põhjale.
Tõsta koogivorm suurde, kõrgemate servadega panni, täida pann poolenisti kuuma veega ning küpseta toorjuustu kooki ahjus umbes 1 tund. Ära ehmata, kui juustukook ahjsut tulles keskelt veidi võdiseb - nii peabki olema.
Tõsta kook veevannist välja, lase jahtuda ning pane vähemalt 8 tunniks külmikusse. Ideaalis võiks kook olla enne serveerimist külmikus ühe ööpäeva. Enne serveerimist kaunista pealt piparkookidega.

Kommentaarid