Besee- šokolaaditort

Lihtsatest ja vähestest komponentidest koosnev kook tundus algselt olevat küll mõnus, aga ei midagi erilist. Aga selgus tõsiasi, et tegemist on ülimaitsva koogiga, mis ei ole üldse üleliia magus. Tegelikult läheb koogi sisse suhkrut vaid nii palju, kui seda on beseepõhjades. Täidise valmistasime tumeda šokolaadiga ja see sai just parasjagu šokolaadine, aga mitte liialt magus. Kokkuvõttes on tegu väga maitsva koogiga, mis maitseb suurepäraselt nii järgmisel kui ka ülejärgmisel päeval, aga ka vahetult pärast valmistamist. Retsept pärineb raamatust "Nadja koogid 2".

Põhi:

10 munavalget
500 g suhkrut
2 sl tärklist

Täidis:

700 ml vahukoort
150 g tumedat školaadi
400 g vaarikaid

Kaunistuseks:

200 g tumedat šokolaadi
1 dl vahukoort
valget šokolaad

Vahusta munavalged kõvaks vahuks, lisa suhkur ja tärklis ning vahusta veel kuni vaht on tihe ja läikiv. Jaota vaht võrdselt kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile neljakandilisteks põhjadeks. Küpseta põhjasid 175 kraadi juures 20- 25 minutit ja lase jahtuda.
Täidise jaoks vahusta vahukoor kõvaks vahuks ja lisa sulatatud šokolaad. Jaga kreem pooleks ja määri pool beseepõhjale ning puista sellele vaarikad. Kata teise beseepõhja ning ülejäänud kreemiga. Aseta kook külma.
Kaunistuse jaoks sulata šokolaad ja vahukoor vesivannil ning kata sellega kook ja kaunista soovi kohaselt. Lase külmas kattel taheneda ja serveeri.

Kommentaarid

Helle ütles …
Mul on môned küsimused.
Kas pôhjad vôib korraga ahju panna? Kas need sel juhul ebavôrdselt küpsema ei kipu?
Kas koogi vôib juba eelmisel päeval valmis teha?
Kuidas see ilus siiruviiruline pealiskiht on tehtud?
:)
Tänan!
Jaanika ja Signe ütles …
Tere Helle,
Meie küpsetasime põhjad korraga, lihtsalt vahetasime küpsetusplaatide asukohti vahepeal ahjus, ehk siis alguses üks ülevalpool ja teine all ja pärast vastupidi. Koogi võib teha eelmisel päeval valmis, tegime ka meie ja see siiruviiruline pealiskiht on tehtud nii, et vahukoorekreemi peale on tõstetud šokolaadikiht ja siis kahvli või hambatiku abil keerud sisse veetud.
Helle ütles …
Mul juhtus nüüd selline asi, et peale 10 min küpsetamist vahetasin plaatide asukohti, aga selle tulemusena langes üks põhi ikka täiega kokku:-(
Kuna siis oleks olnud õige aeg ahjuukse avamiseks?
Ja kas see kokkulangenud põhi jääb nüüd täitsa nätske?:-(
Jaanika ja Signe ütles …
Meil jäi ka üks põhi pehmem ja teine krõbedam, samas kreem niikui nii muudab besee pehmemeks, nii et usutavasti pole sellest midagi hullu. Loodan, et kook sai siiski maitsev !
Helle ütles …
Jah, kokkuvôttes ikka lôpp hea, kôik hea - kook sai tôesti suurepärase maitsega. Kôige toredam kiitus oli see kui öeldi, et ideaalne kook - ainult kreem ja besee ja seda tavalist tüütut taignapôhja pole:) Maitses nii täiskasvanutele kui lastele. Läheb kordmisele ka kindlasti.
Üks asi siiski veel - eriti tore oleks see, kui te lisaks retsepti lôppu viiteid,mida head ja paremat teha üle jäävatest kümnest munarebust :)