Caesar- salatite kuningas
See salat on minult ära teeninud maailma parima salati tiitli. Salati ajaloo kohta saad pikemalt lugeda näiteks siit. Salati leiutajaks peetakse valdavalt Caesar Cardinit, kes oli Itaalia päritolu Mehhikos elav kokk ja restoranipidaja ning "leiutas" salati 1924. aasta Ameerika iseseisvuspäeva nädalavahetusel Tijuana' s New Mexico's. Salat sündis olude sunnil köögi külmkapi jääkidest. Väidetavalt ei sisaldanud originaalretsepti kaste anšoovist, vaid kastme maitse saavutati Worcestershire'i kastmega. Salati retsepte on internetis palju ja minul on olemas ka Oma Maitse ajakirjast üks versioon ning olemas on see ka Nami-Namis. Igaüks leiab oma lemmiku, aga meeles peaks pidama, et kohustuslik on Rooma salat ja muud salatid Caesarisse nii hästi ei passi ning mis puudutab anšooviseid, siis kilust tehtud anšoovis ei sobi, vaid vaja on ikka päris anšoovist. Tartust olen leidnud seda ainult Kaubamaja toidupoest, Tallinnas olen ostnud Stockmannist, aga on ka kindlasti mitmetes teistes poodides.
Vaja läheb:
1 pea Rooma salatit
7 viilu ciabattat (sobib ka röstsai)
röstimiseks õli
parmesani juustu laaste
Kaste:
1 munakollane või 2 sl majoneesi
2 anšoovisefileed
2 sl sidrunimahla
2 tl Worcestershire' i kastet
1 küüslauguküüs
1 tl Dijoni sinepit
1 dl oliivõli
soola, musta pipart
Kastme tegemiseks püreeri saumikseriga kõik kastmeained, välja arvatud õli (ja muna, kui seda kasutad) kokku. Mina kasutasin majoneesi, aga kui kasutada munakollast, siis tuleks see lisada segusse koos õliga viimasena.
Krutoonide tegemiseks koori ciabatta viilud ja lõika kuubikuteks ning rösti ahjus pannil oliivõliga kuldseks.
Rebi kaussi tükkideks Rooma salat, lisa krutoonid ning nirista peale kaste ja riivi peale parmesani juustu.
Bon appetit!
Caesari salati juurde võib pakkuda kanafileed või steiki, samuti krevette või kala.
Vaja läheb:
1 pea Rooma salatit
7 viilu ciabattat (sobib ka röstsai)
röstimiseks õli
parmesani juustu laaste
Kaste:
1 munakollane või 2 sl majoneesi
2 anšoovisefileed
2 sl sidrunimahla
2 tl Worcestershire' i kastet
1 küüslauguküüs
1 tl Dijoni sinepit
1 dl oliivõli
soola, musta pipart
Kastme tegemiseks püreeri saumikseriga kõik kastmeained, välja arvatud õli (ja muna, kui seda kasutad) kokku. Mina kasutasin majoneesi, aga kui kasutada munakollast, siis tuleks see lisada segusse koos õliga viimasena.
Krutoonide tegemiseks koori ciabatta viilud ja lõika kuubikuteks ning rösti ahjus pannil oliivõliga kuldseks.
Rebi kaussi tükkideks Rooma salat, lisa krutoonid ning nirista peale kaste ja riivi peale parmesani juustu.
Bon appetit!
Caesari salati juurde võib pakkuda kanafileed või steiki, samuti krevette või kala.
Kommentaarid