Britakook

Selle koogi retsept pärineb Suure küpsetamisraamatu osast II. Aga täidise ja katte idee pärineb ühelt kolleegilt, kes Rootsis elades selle koogiga tihti oli maiustanud. Kook ise on kerge ja hõrk suvine maius, eriti kui täidises kasutada hooajalisi marju. Sellest kogusest saab 2 suurt plaaditäit, kui soovite väiksemat kooki, siis tuleb küpsetada üks põhi ja see pooleks lõigata ning vahele panna täidis (mille kogus võiks sellel juhul samuti väiksem olla.

Põhi (teha 2 kogust):

4 munakollast
1 muna
1,5 dl suhkrut
150 g võid
2,5 dl jahu
1 tl vanillisuhkrut
2 tl küpsetuspulbrit

Besee (teha 2 kogust):

3 munavalget
2 dl suhkrut
1 dl mandlilaaste

Täidis:

3 dl vahukoort (või vahustatavat vanillikastet)
0,5 dl suhkrut
2 riivitud õuna
800 g kiivisid
Mikserda munad ja suhkur kohevaks vahuks ning lisa sulatatud ja jahutatud või ja omavahel segatud kuivained. Laota tainas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Besee jaoks mikserda munavalged tugevaks vahuks ja lisa vahustades suhkur ning jaga beseemass tainale ja puista peale mandlilaastud. Küpseta 175 kraadi juures 20 minutit ning tõsta jahtuma. Samamoodi valmista ka teine põhi ning jahuta.
Täidise jaoks vahusta koor suhkruga ning sega juurde riivitud õunad. Kata põhi vahukooreseguga ja aseta peale teine kiht. Peale lao kooritud ja viilutatud kiivid ning lase enne serveerimist vähemalt 3 tundi seista.
Täidises võib kasutada ka näiteks kohupiimakreemi. Igatahes ei tohiks täidis olla liiga magus, sest kook ise on üsna magus.

Kommentaarid