Riisiroog kukeseente ja värskete hernestega
Praegusel hooajal on toidu valmistamine lausa lust. Aiamaalt ja metsasat tuleb vaid sobivad annid kööki tuua ja toidutegu võib alata. Sel korral siis üks risotolaadne ja omaloominguline kukeseene roog.
Vaja läheb:
700g värskeid kukeseeni
2 sl võid
1 tl soola
2 dl riisi
2 sl võid
1 liiter puljongit (või kasutada nii köögivilja- kui lihapuljongit)
170 g toorjuustu
150 g (puhastatud ehk ilma kaunadeta) herneid
Esmalt haki kukeseened (vajadusel) väiksemateks tükkideks. Sulata pannil või, lisa kukeseened ning prae seeni seni, kuni seentest tulev vedelik on aurustunud. Maitsesta soolaga ja tõsta seened kõrvale. Seejärel sulata poti põhjas või ja vala juurde riis. Sega korralikult läbi, et riis saaks korralikult võiga kokku. Pruunista riisi pidevalt segades umbes 5 minutit. Seejärel lisa nii palju kuuma puljongit, et riis oleks kaetud ja kuumuta riisi aegajalt segades, et see põhja ei kõrbeks. Kui puljong on enam vähem riisi sisse imendunud, siis lisa jälle nii palju puljongit, et riis oleks kaetud ning kuumuta edasi. Jätka tegevust, kuni kogu puljong on otsas. Kokku kulub selleks ca 25 minutit. Viimane puljongi tilk (6-7 sl) aga vala toorjuustu peale, sega ühtlaseks ning lisa siis riisile ja sega korralikutl läbi. Viimasena lisa praetud kukeseend ning herned, mis on eelnevalt keeva veega üle valatud.
Kommentaarid
Rooga saab valmista n-ö hariliku riisiga, kuid sobib ka risoto tegemiseks mõeldud riis.