Maasikakook iirise kastme ja sarapuupähklitega


Lihtsalt valmiv ning suus sulavat maasikakooki lihtalt peab suvel tegema. Maitset lisavad nii sarapuupähklid kui iirise kaste. Retsept pärit BBC Good Food'ist.

Mugandasin veidi originaalretsepti, lisades täidisesse veidi rohkem vahukoort ning tuhksuhkrut. Koogi põhja retsepti võiks veidi kohandada, sest minu jaoks oli see liiga pude. Muidu aga super kook! 

Vaja läheb:

Põhi:
140g jahu
50g sarapuupähkleid
100 g võid
1 munakollane
1-2 sl vett

Täidis:
250g mascarponet
2 sl tuhksuhkrut
200 ml vahukoort
450g maasikaid

Iirise kaste:
140 g pehmeid iiriseid
6 sl piima

kaunistuseks sarapuupähkleid

Esmalt tee valmis koogi põhi. Selleks pane köögikombaini jahu, pähklid ja või ning sega ühtlaseks massiks. Seejärel lisa munakollane ja külm vesi. Sega veelkord. Seejärel suru tainas näppudega 22cm läbimõõduga koogivormi (mina kasutasin sel korral 18cm vomi) põhja ja äärtele ning tõsta ca 15 mintiks külmikusse tahenema.

Samal ajal saad valmis teha iirise kastme. Selleks pane potti iirise kommid ja piim ning sulata see tasasel kuumusel ühtlaselt kreemjaks massiks. Tõsta tulelt ja jäta jahtuma.

Kui koogipõhi on tahenenud, pane selle peale küpetupaber ning sinna peale omakorda herneid või muud taolist raskuseks. Koos raskusega küpseta põhja 190 kraadi juures 15 minutit ning seejärel veel ilma raskuseta 5-7 minutit. Seejärel tõsta põhi ahjust välja ja jäta jahtuma.
Kui sa koogi "kaubanduslikust väilimusest" ei hooli, siis ei pea ilmtingimata koogi põhjale raskust panema - maitseb sama hästi ka ilma raskuseta küpsetatuna. Raskuse panemine lihtsalt hoiab põhja üles tulemast ning seetõttu jääb põhi ilus sile.

Täidise jaoks poolita või viiluta esmalt maasikad. Seejärel vahusta mascarpone tuhksuhkruga, lisa vahustatud vahukoor ning pool maasikate kogusest. Sega õrnalt läbi.

Kui koogipõhi on jahtunud, tõsta see serveerimisalusele. Esmalt vala koogipõhja 2/3 iirise kastmest, siis lisa toorjuustukreem, ülejäänud maasikad ning kõige peale vala iirise kaste. Kaunista pealt sarapuupähklitega.

Serveeri kohe.

Kommentaarid