Focaccia

Naljakas lugu selle minu saiaga- suure Itaalia köögikunsti austajana olin millalgi mitu aastat tagasi printinud internetist välja ühe mõnusa focaccia retsepti. Täna saia küpsetades tahtsin üles otsida, et kustkohast täpsemalt ma siis selle retsepti võtsin- no ja avastus Mari- Liisi blogist :)
Sai on imehea ja kohev, aga samas oliivõli on mõnusalt pealt krõbedaks saia teinud ja kuiv sai ka üldse mitte ei ole.
See Itaaliast pärit lameleib on koos lisandiga just selline mõnus  suupiste, mida külma valge veini kõrvale ampsata, sobib muidugi ka ilma veinita ;) Focaccia lisandiks võib kasutada ükskõik mida hing iganes ihkab ja fantaasia lubab.

Tainas:

25 g presspärmi
500 g jahu
30 ml leiget vett
1 sl suhkrut
1 tl soola

Kate 1:

2-3 küüslauguküünt
oliivõli

Kate 2:

oliivid
oliivõli
Sega jahu suhkru ja soolaga ning mudi sisse pärm ja lisa vesi. Sõtku tainast seni, kuni see kausi ja käte küljest lahti lööb. Kata kauss rätikuga ja lase tund aega kerkida. Sõtku seejärel tainast suuremad õhumullid välja ja vormi kaks lapikut pätsi. Pätisd ei pea olema ümarad, võivad olla vabalt ka kandilised. Tõsta pätsid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja lase kerkida 15 minutit.
Küüslaugukatte jaoks suru küüslauk ja õli ühmris peenmaks, oliivikatte jaoks sega tükeldatud oliivid õliga. Kata saiad täidisega ja seejärel suru saiade sisse sõrmenukkide abil augukesed/süvendid. Küpseta saiu eelkuumutatud ahjus 220 kraadi juures 15- 20 minutit ja seejärel piserda üle oliivõli ja meresoolahelvestega.

Katte osas veel variante:
  • basiilik ja oliivõli
  • riivjuust
  • päikesekuivatatud tomatid
  • maitsestatud õli
  •  sibul (praadida pannil võis õhukeseks viilutatud sibul kuldseks ja lisada 1 tl tüümiani)

Kommentaarid