Vanillikreemi- jõhvikakook
Keelekese küpsiste jaoks:
2 Talleggi kollast muna
50g tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
55g sõelutud jahu
Vanillikreemi jaoks:
3 Talleggi kollaste munade munakollast
2 dl piima
3dl vahukoort
1dl pruuni suhkrut
3sl jahu
2tl vanillisuhkrut
7 lehte želatiini
250 g jõhvikapüreed
Kaunistuseks:
jõhvikaid, valget šokolaadi.
Esmalt tee valmis keelekese küpsised. Selleks vahusta
toasoojad munavalged poole tuhksuhkruga tugevaks vahuks. Teises kausis
vahusta ülejäänud munakollased vanillisuhkru ja tuhksuhkruga heledaks
vahuks. Sega õrnalt munakollasevaht munavalgevahu hulka ja sõelu juurde
jahu. Pane taigen kondiitripritsi, millel on ümar otsik ja pritsi
küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile piklikud ribad, sõelu peale
tuhksuhkrut ning küpseta 180 kraadi juures 10 minutit. Lase seejärel
jahtuda ning eemalda paberilt.
Kui keelekese küpsised on valmis ning jahtuvad, asu kreemi valmistama.
Esmalt kuumuta piim ja koor keemiseni ning tõsta kõrvale. Seejärel
vahusta 3 munakollast suhkruga, sega juurde jahu ning lõpuks lisa segu
pliidi peal seisvale kuumale piimasegule. Kuumuta segu pidevalt segades
kuni kreem pakseneb ja tõsta tulelt. Lase kreemil jahtuda.
Seejärel paisuta želatiinilehti külmas vees 5 minutit. 5 želatiinilehte
lahusta peale paisutamist 0,5dl kuumas piimas ja sega vanillikreemi
hulka. Ülejäänud kaks želatiinilehte lahusta kuumas jõhvikapürees (kui
teed ise jõhvikatest püree, siis purusta 400 g jõhvikaid saumikseriga ja suru
läbi sõela ning sega püree suhkruga).
Vala pool vanillikreemist 18 cm lahtikäiva küpsetuspaberiga vooderdatud
koogivormi põhja ja pista 15 minutiks külmkappi või siis korraks
sügavkülma tahenema. Seejärel vala peale jõhvikapüree ja pane kook taas
15 minutiks külmkappi. Lõpuks vala peale ülejäänud vanillikreem ja jäta
kook vähemalt paariks tunniks külmkappi tarduma. Valmis kook eemalda
vormist ja tõsta alusele. Suru koogi äärde sulatatud valge šokolaadi
abil küpsised ja kaunista jõhvikatega.Retsept valmis koostöös Talleggiga.
Kommentaarid