Sidruni- beseekook
Kõik koogid ei pea üldse olema väga magusad selleks, et olla head. Sellel koogil on mõnusalt õhuke põhi, hapu sidrunitäidis ja õhuline beseekate, mis kõik kokku moodustab suussulava kombinatsiooni. Kui sidrun üldse ei meeldi, siis võib selle asemel kasutada näiteks laimi või apelsini.
Retsept pärineb siit.
Tainas:
175 g jahu
100 g külma võid
1 sl tuhksuhkrut
1 munakollane
1- 2 sl külma vett
Sidrunikreem:
2 sl maisitärklist
100 g suhkrut
2 sidruni riivitud koor
2- 3 sidruni mahl
1 apelsini mahl
85 g võid
3 munakollast+ 1 muna
Beseekate:
4 munavalget
200 g suhkrut
2 sl maisitärklist
Taina jaoks pane kõik komponendid köögikombaini ja töötle ühtlaseks tainaks. Rulli tainas õhukeseks ja suru 24 cm läbimõõduga ümara koogivormi põhjale ja servadesse. Torgi põhi kahvliga läbi ja pane pooleks tunniks külma. Küpseta põhja 180 kraadi juures 15 minutit.
Täidise jaoks sega omavahel maisitärklis, suhkur, sidrunikoor, sidrunimahl ja apelsinimahl ning kuumuta kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja sega sisse tükeldatud või, kuni või on sulanud. Klopi munakollased ja muna lahti ning lisa segades täidisele. Tõsta täidis tagasi tulele ja kuumuta segades, kuni segu pakseneb. Seejärel tõsta kõrvale.
Katte jaoks vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja maisitärklis ning vahusta seni kuni vaht on tihe ja läikiv. Vala põhjale sidrunitäidis ning kata beseevahuga, alustades äärtest ja seejärel kattes koogi keskmise osa. Küpseta kooki 180 kraadi juures veel 15- 20 minutit ning lase vormis enne serveerimist vähemalt 30 minutit jahtuda.
Retsept pärineb siit.
Tainas:
175 g jahu
100 g külma võid
1 sl tuhksuhkrut
1 munakollane
1- 2 sl külma vett
Sidrunikreem:
2 sl maisitärklist
100 g suhkrut
2 sidruni riivitud koor
2- 3 sidruni mahl
1 apelsini mahl
85 g võid
3 munakollast+ 1 muna
Beseekate:
4 munavalget
200 g suhkrut
2 sl maisitärklist
Taina jaoks pane kõik komponendid köögikombaini ja töötle ühtlaseks tainaks. Rulli tainas õhukeseks ja suru 24 cm läbimõõduga ümara koogivormi põhjale ja servadesse. Torgi põhi kahvliga läbi ja pane pooleks tunniks külma. Küpseta põhja 180 kraadi juures 15 minutit.
Täidise jaoks sega omavahel maisitärklis, suhkur, sidrunikoor, sidrunimahl ja apelsinimahl ning kuumuta kuni segu pakseneb. Tõsta tulelt ja sega sisse tükeldatud või, kuni või on sulanud. Klopi munakollased ja muna lahti ning lisa segades täidisele. Tõsta täidis tagasi tulele ja kuumuta segades, kuni segu pakseneb. Seejärel tõsta kõrvale.
Katte jaoks vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa suhkur ja maisitärklis ning vahusta seni kuni vaht on tihe ja läikiv. Vala põhjale sidrunitäidis ning kata beseevahuga, alustades äärtest ja seejärel kattes koogi keskmise osa. Küpseta kooki 180 kraadi juures veel 15- 20 minutit ning lase vormis enne serveerimist vähemalt 30 minutit jahtuda.
Kommentaarid
2013. aasta õigekeelsussõnaraamat soovitab kasutada sõna "tainas" (nt pärmitainas, leivatainas), mitte "taigen".