Tort isamaale 2012: Hapukapsa põhjadega juustu-munatort

Veidi kummaline, et meie rahvustoitu hapukapsast sealihaga süüakse just jõulude ajal, mitte vabariigi aastapäeval, mis on ju meie rahvuse päev. Kuid sel aastal murdsime me tradistsioone ning tõime hapukapsa lauale ka vabariigi aastpäeval. Mitte küll suure kausiga praetult, vaid hoopis soolase tordi sisse peidetuna. Et hapukapsa maitse ikka tunda jääks, sai täidises kasutatud suhteliselt neutraalseid ja lihtsaid eestimaiseid koostisaineid.
Selline sai siis meie soolane "tort isamaale 2012".

Põhi:

1 liiter keedetud hapukapsaid
6 muna
60 ml õli
400 ml jahu
2 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:

12 muna
350 g juustu
400 g toorjuustu
400 g majoneesi
250 g hapukoort
1 tl soola

Esmalt küpseta valmis põhjad. Selleks klopi munad soolaga lahti, lisa õli ja hapukapsad ning viimaks küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega hoolikalt ühtlaseks massiks ning jaga kaheks osaks. Määri saadud mass ühtlase õhukese kihina kahele ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus ca 15 minutit. Seejärel tõsta põhjad välja, lase jahtuda ning lõika pooleks, nii et kokku tuleb neli põhja.
Täidise jaoks keeda esmalt munad, jahuta kiirelt ning tambi või haki peeneks, seejärel riivi juust. Eraldi kausis vahusta omavahel toorjuust, majonees, hapukoor ja sool.
Seejärel hakka torti kokku panema. Määri esmalt põhjale toorjuustu-majneesi-hapukoore kastet, siis raputa ühtlase kihina riivjuustu ning seejärel tambitud muna. Tõsta peale järgmine põhi ning korda tegevust seni, kuni kõik põhjad on ära kasutatud. Viimase kihi peale pane ainult kastet ning määri sellega ühtlaselt ka tordi küljed. Seejärel saad asuda torti kaunistama.
Meie tegime peale muhu seelikust inspireeritud mustri, kus kollase põhja jaoks kasutasime peeneks hakitud kõrvitsat, punase värvi jaoks paprikat, rohelise jaoks kurki, pruuni jaoks verikäkki ning sinise jaoks sügavkülmast võetud rukkililli. Külgedele panime erinevaid salatilehti.

Kommentaarid

Kaare ütles …
Huvitav sisu ja ilus välimus. Te olete ikka väga andekad! :)
Pille ütles …
Nõus Koopatibiga! See hapukapsapõhi on ikka vägagi intrigeeriv!
Aitäh osalemise eest!!