Pelmeenitegu

Seoses uue pelmeenivormi soetamisega, tõusis aktuaalseks pelmeenide valmistamise teema ja pärast pikka hoovõttu ja mitmete retseptide uurimist saigi valmis üks kuhi pelmeene, millest jätkus nii kohe söömiseks kui ka sügavkülma hoiule panekuks. Mitte et ilma vormita neid pelmeene nii keeruline valmistada oleks, aga mulle tundub, et kui vormiga saab 40 tükki korraga ja voltimist on vähem, siis see mõnevõrra lihtsustab tööd küll ja suurendab ka motivatsiooni. Siinsed pelmeenitaina ja täidise retseptid pärinevad raamatutest "Maitsvad Vene road" ja "Vene köök". Kuna esimese neist on kirjutanud Restoran"Troika" peakokk ja teise üks autoreist on minu absoluutse lemmiku Eestis ehk siis restoran "Ö" peakokk Roman Zaštšerinski, kelle sööke ma väga kõrgelt hindan, siis võis enne protsessi algust arvata, et need ühed head pelmeenid tulema peavad. Ja nii oligi!

Pelmeenitainas:

250 g jahu
1 muna
1,5 dl vett
näpuotsatäis soola

Sõelu lauale või kaussi jahukuhi, selle keskele vajutatud lohku vala leige vesi ning lisa muna ja sool. Sõtku tihkeks tainaks ja pane külma. Umbes 40 minuti pärast, kui tainas on muutunud elstsemaks, rulli tainas hästi õhukeseks. Mina asetasin seejärel taina lehe pelmeenivormile, asetasin peale täidise kuhjakesed ja surusin peale teise tainalehe. Aga kui vormi ei ole, tuleb tainast lõigata näiteks klaasiga kettad ja asetada keskele täidis ning siis kokku voltida. Seejärel keeta või küpsetada nagu soovitakse.

Valmistasime kaks veidi erinevat täidist- ühe looma ja teise seguhakklihast ning samuti maitsestasime täidised veidi erinevalt. Olgu kohe öeldud, et ideaalis tehakse hakkliha ise, aga meil ei olnud kahjuks hakklihamasinat käe pärast.
Täidis nr 1:

250 g veisefileehakkliha
25 g võid
riivitud muskaatpähklit
2 sl vahukoort
1 sibul
soola, pipart

Sega kokku kõik täidise ained, viimasena lisa tükeldatud sibul.

Täidis nr 2:

250 g segahakkliha
1 küüslauguküüs
1/2 sibulat
1 tl soola, musta pipart
hakitud tüümiani

Haki sibul, küüslauk ja tüümian peeneks ning sega kokku hakklihaga. Maitsesta segu.

Mõlema täidise puhul täheldasin seda, et soola peaks panema pigem natuke rohkem, et täidis väga mage ja maitsetu ei oleks.
Osad pelmeenid said kohe karbiga sügavkülma, aga ülejäänud keetsime.
Ühe osa pelmeene keetsime või, soola ja loorberilehega maitsestatud vees.
Teise osa pelmeene keetsime puljongis.

Puljongi jaoks:

1,5 l vett
1 porgand
1 sibul
2 sl võid
loorberileht
soola, pipart
ürte

Tükelda porgand ja poolita sibul ning keeda vees koos või ja ürtidega puljongiks, seejärel kurna ja keeda selles pelmeene.
Pelmeenid saavad maitsekamad, kui tavalises vees keetes.
Keetmise osas peaks kõrva taha panema selle, et pott ei tohi olla liiga täis ehk siis tuleb võtta umbes 2 osa vett 1 osa pelmeenide kohta. Keeta tuleb pelmeene 5-6 minutit.

Kommentaarid