Õunastruudel Baieri stiilis

Juunis sai perega Saksamaal, Boodensee ääres sõpradel külas käidud ning nagu ühele blogardile kohane, sai parimad retseptid perenaise varamust üles kribatud. Nüüd siis jõudumööda hakkame neid õega ka ise katsetama.

Esimesena sai tehtud õunastruudlilt ja seda just sel põhjusel, et kui meile seda ühel õhtul tehti, siis sõime selle struudli vist poole tunniga ära. Kuna see oli ilmselge vihje perenaisele, et tema struudel viib keele alla, siis küpsetas ta meile järgmisel päeval veel ühe:) Ka see struudel ei püsinud laual kauem kui pool tundi. Mõnus küpsetis lausa sulab suus. Eriti hea on soojalt (mitte kuumalt ja otse ahjust võetuna!) ja koos vaniljejäätisega. Koonerdada ei maksa siin ei rosinate, õunte, või ega koorega.

500 g lehttainast
sinna peale 25 g sulavõid ja 7 spl kohvikoort
1 suur riivitud õun
100 g rosinaid
5 sl suhkrut
mandlilaaste
150 ml kohvikoort
50 g võid
lisakaks vormi põhja veel 50 g võid

Rulli lehttaigen veid õhemaks. Lehttaina aluspaber on rullimisel mõistlik alla jätta, kuna paber hõlbustab pärast struudli rulli keeramist. Sulata 25 g võid ja lisa sulavõile 7 spl kohvikoort, sega ja määri ühtlaselt kogu lehttainale. Seejärel lisa riivitud õun, pestud rosinad ja raputa ühtlase õhukese kihina peale ka suhkur.
Pane vahepeal ahi 190 kraadi juurde soojenema. Seejärel rulli struudel koos paberiga kokku (ära selle paberiga koos ahju pane!), tuleb selline lai ja lame riba. Soovi korral raputa struudlile peale mandlilaaste. Võta sügav ahjuvorm, ideaalis võiks see olla ka piisavalt pikk, et struudel ühes tükis ära mahuks. Pane ahjuvormi 50 g võid, tõsta vorm kuuma ahju ja lase võil sulada. Siis tõsta sinna kuuma või sisse õunastruudel. Lase rullil või sees küpseda 3-4 minutit. Samal ajal tee kaste ehk kuumuta väikeses potis või ja kohvikoor ning vala see paari minuti pärast ühtlaselt struudli peale. Selle sama või-koore kastmega tuleb struudlit küpsemise ajal paar korda kasta ehk siis umbes iga 8-10 minuti tagant. Kui kaste on struudli peale valatud, siis tõsta struudel 35-40 minutiks ahju.
Serveeri soojalt koos vaniljejäätisega.
Vaata ka Nami-Nami õunakookide teemalist kooskokkamist!

Kommentaarid

Anonüümne ütles …
See näeb väga isuäratav välja :) Kas lehttaigna asemel võiks kasutada ka pärmi-lehttainast?
Anonüümne ütles …
Mind ka kohutavalt ahvatleb. Tahaksin ka pärmi-lehttaignaga teha. Kas sobib?
Anonüümne II
Jaanika ja Signe ütles …
Võib ka teha pärmi-lehttaignaga. Saksamaal kasutati küll n-ö puhast lehttainast, kuid meie poodides on sagedamini rohkem müügil pärmi-lehttainast. Mõlemad sobivad selle struudli tegemisel, maitse on ikka võrratu, lihtsalt või ja rosinatega ei tohi koonerdada:)