Küpsis "Kreeka pähkel"


Kui ma nägin, et üks töökaaslane oli teinud neid ülihäid, nostalgiahõngulisi küpsiseid, siis tekkin endalgi suur soov neid teha. Sain siis nädalavahetuseks laenuks nii küpsise vormid kui ka pähklirauad, et katsetada mõlemaga. Vormid osutusid sel korral meil popimaks kui pähklirauad, sest pähliraudadega jäid küpsised veidi kinni ja õiget küpsusastete oli ka raske tabada. Aga vormidega oli küpsiseid teha ülilihtne, ainult veidi tüütu. Igatahes möödus meil nädalavahetus õega küpsiseid vorpides. Emotsioonid nendest "Kreeka pähklitest" ei taha siiamaani vaibuda. Ja väga suur aitäh Kerlile, kes meile vormid andis ning nädalavahetuse nii mõnusaks muutis.

Niipalju kui ma n-ö vanema põlvkonna inimeste käest küsisin või internetist otsisin, oli küpsisetaina retsept ikka üks ja sama. Nii et kes selle algselt välja mõtles, ei suutnudki ma tuvastada. Tundub, et see on üks neist retseptidest, mis liigub suust-suhu ja põlvest-põlve.



Vaja läheb:  
"Kreeka pähkli" vorme või pähkliraudu

Tainas:
200 g võid
3 sl suhkrut
2 muna
6 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit

Täidis:
Traditsiooniline variant: 1 purk keedetud kondenspiima 
Omalooming:
200 g heledaid batoonikesi
4-5 sl piima
pits konjakit
 peotäis purustatud pähkleid

Taina jaoks vahusta või suhkruga, lisa munad ja eelnevalt kokku segatud jahu-küpsetuspulbri segu. Sega tainas hoolikalt läbi, vajadusel mudi veel kätega ühtlaseks massiks. Tõsta tainas ca 30 minutiks külmikusse tahenema.

Kui kasutad pähkli vorme, siis suru tükike tainast ühtlase kihina kogu vormi sisse ning korda seda tegevust kuni kõik vormid on täidetud. Lao vormid ahjuplaadile ning pane ahju 200 kraadi juurde 10 minutiks küpsema. Lase jahtuda, eemalda küpsised vormist ja täida jahtunud küpsised kondenspiimaga. Suru õrnalt kaks täidetud küpsisepoolikut omavahel kokku ning tõsta külmikusse n-ö laagerduma.

Proovisime õega ka üht teist täidist. Selle jaoks sulatasime väikeses potis sortsu piimaga batoonikese komme ning ühtlase massi tekkides lisasime konjaki ja purustatud pähklid. Lasime segul veidi jahtuda ning täitsime siis sellega küpsiseid.

Kommentaarid

Jaanika ja Signe ütles …
Me sõime kiiremini, kui uued valmis said :D
Kerli ütles …
mul nii hea meel, et sain ka teil aidata meenutada lapsepõlve .... ja kui tahate korrata, siis tead kust mind leida :)