Veriapelsini- tüümiani tort

Sellele koogile annab tooni imeliselt- mõrkjalt maitsev veriapelsini- tüümiani siirup. Esmapilgul tundub pisut võõras tüümianiga torti maitsestada, aga uskuge, lõpptulemus on lihtsalt võrratu! Muuseas, kui siirupit üle jääb, siis sobib see hästi nii jäätee kui ka kokteili sisse :) Päris poole tunniga taas kook ei valmi, ent midagi ekstra keerulist ka ei ole ning lõpptulemus on kaunis ja pidulik ja mis peamine- ka väga maitsev. Kui veriapelsini ei õnnestu kuskilt leida, siis kasuta julgelt tavalisi apelsine.
Originaalretsept pärineb Tessa Huff'i raamatust"Layered".

Koogipõhjad:
300 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
0,25 tl soodat
170 g võid
190 g muscovado suhkrut
100 g suhkrut
1,5 sl peenelt riivitud apelsinikoort
1 tl vanilliekstrakti
3 muna
1 munakollane
200 ml keefiri

Vaarika- võikreem:
2 munavalget (L- suurus muna)
125 g suhkrut
225 g võid
1 tl vanilliekstrakti
60 g vaarikaid
2 tl suhkrut

Veriapelsini- tüümiani siirup:
120 ml veriapelsini mahla
100 g suhkrut
5 oksakest värsket tüümiani

Apelsini glasuur:
155 g tuhksuhkrut
1/2 veriapelsini mahl

Põhja jaoks sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja sooda. Vahusta või ühtlaseks, lisa suhkrud, vanilliekstrakt ja apelsinikoor ning mikserda täiskiirusel 3-5 minutit, kuni või on kohev ja vahus. Seejärel mikserda madalal kiirusel juurde ühe kaupa munad ja munakollane. Sega vaheldumisi juurde jahusegu ja keefir. Sega tainas ühtlaseks, vala kolme 20 cm läbimõõduga lahtikäivasse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ja küpseta eelkuumutatud ahjus 175 kraadi juures 23- 25 minutit. Jahuta ja võta vormidest põhjad välja.
Võikreemi jaoks vispelda kokku munavalged ja suhkur ning aseta vesivannile keskmisele kuumusele. Mikserda pidevalt, kuni munavalge on 70 kraadi C juures. Tõsta munavaht tulelt ja mikserda tugeval kiirusel 10 minutit, kuni vahule tekivad tugevad tipud. Madalal kiirusel mikserda osade kaupa juurde või ja vanilliekstrakt. Kui või on segunenud, tõsta miksri kiirust ja mikserda täiskiirusel 5 minutit kuni kreem on siidine. Püreeri vaarikad 2 tl suhkruga ja lisa püree võikreemile ning mikserda ühtlaseks.
Siirupi jaoks pane apelsinimahl ja suhkur potti ning lase keema tõusta. Keera kuumus madalaks, lisa tüümianioksad ja lase 8 minutit keeda. Tõsta tulelt ja lase jahtuda ning kurna siirup enne kasutamist.
Kui koogipõhjad on jahtunud, pintselda neid kõiki külluslikult siirupiga. Seejärel aseta esimene põhi taldrikule ja kata poolega vaarikakreemist, aseta peale teine põhi ja kata peaaegu kogu ülejäänud kreemiga, jäta alles paar supilusikatäit kreemi, et külgi siluda. Lõpuks aseta peale viimane koogikiht ja silu võikreemiga spaatli abil küljed ühtlaseks.
Glasuuri jaoks sega kokku apelsinimahl ja tuhksuhkur. Glasuuri paksust saad ise sobivaks reguleerida: mahla lisades saad vedelama ja suhkrut lisades paksema glasuuri. Vala glasuur koogile ja määri see spaatliga külgede suunas laiali ja lase üle külgede valguda. Soovi korral kaunista tüümianiokstega ja naudi!

Kommentaarid