Pärnaõietort Eestimaa sünnipäevaks

Mõte sellest tordist sündis minu peas mõned kuud tagasi keset ööd ja seepärast otsustasin jälle üle mitme aasta osa võtta Nami- Nami võistlusest "Tort isamaale 2019". Eks nikerdamist selle tordiga ju on veidi, aga tegelikult valmib kõik täiesti tavalistest koostisosadest. Tort on saanud inspiratsiooni lõhnavatest pärnapuudest päikeses, tassitäiest kuumast pärnaõieteest lumisel talveõhtul, Eestimaa ilusast loodusest. Torti luues kumises mu peas fraas "Kevadest"- teate küll neid Arno kuulsaid sõnu: lilled, heinamaa ja päikesepaiste...  Tordi põhjaks on šokolaadine brownie rukkijahuga, täidiseks pärnaõite mekiga vahukoore- toorjuustuvaht ja katteks pärnaõiesiirupist tarretisekiht. Seda torti nautides kõnnin mõttes lõhnaval suvisel pärna alleel.
Pärnaõiesiirup (retsept Ann Ideonilt raamatust "Boheemlaste köök"):
600 ml vett
30 g ehk suuuur peotäis pärnaõisi
100 g suhkrut

Brownie põhi:
60 g võid
125 g tumedat šokolaadi
2 muna
125 g muscovado suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
30 g rukkijahu
1 kuhjaga spl kakaopulbrit

Pärnaõievaht:
5 dl vahukoort
200 g maitsestamata toorjuustu
100 g suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
suur peotäis pärnaõisi
75 ml piima
8 lehti želatiini

Pärnaõietarretis:
5- 6 sppärnaõie siirupit
1,8 dl vett
3 lehte želatiini

Kaunistuseks:
kuivatatud pärnaõisi
50 g suhkrut
50 g vett
paar õhukest viilu leiba, tükeldatud
20 g tumedat šokolaadi
füüsaleid, poolitatud

Kõigepealt valmista pärnaõiesiirup. Seda võib teha päev varem, aga seda võib vabalt teha värsketest pärnaõitest ka suvel, sest siirup säilib ilusti külmikus vähemalt aasta. Lase potis vesi keema, lisa pärnaõied ja lase madalal kuumusel u 20 minutit tõmmata, vedelik muutub punakaks. Seejärel eemalda pärnaõied ning lisa suhkur ja keeda siirup tugeval kuumusel kokku, kuni selle hulk on u 100 ml ja siirup on paksenenud, eemalda tulelt, jahuta ja vala purki. Säilita külmkapis.
Põhja jaoks sulata vesivannil tükeldatud või ja šokolaad. Samal ajal vispelda teises kausis munad suhkru ja vanilliekstraktiga kokku. Sõelu eraldi kaussi jahu ja kakaopulber. Sega šokolaadisegu kiiresti munasegu hulka, lisa jahu ning sega spaatli abil ühtlaseks tainaks. Küpseta põhja küpsetuspaberiga vooderdatud 20 cm läbimõõduga lahtikäivas koogivormis 180 kraadi C juures eelkuumutatud ahjus 25 minutit. Lase põhjal korralikult jahtuda.
Vahu jaoks aja koor keema, viska sisse pärnaõied, tõsta tulelt ja lase tõmmata. Kui segu on jahunud, tõsta see külmikusse ja lase paar tundi seista, seejärel kurna. Pane koore juurde kaussi külm toorjuust, suhkur ja vanillisuhkur ning vahusta segu miksriga tugevaks vahuks. Paisuta želatiinilehti külmas vees 5 minutit ning lahusta seejärel kuumas piimas. Lisa želatiinisegu pidevalt segades vahule ning vala põhjale ja jäta külma kaheks tunniks tarduma.
Tarretise jaoks paisuta želatiinilehed külmas vees. Aja vesi keema, tõsta tulelt, sega juurde pärnaõiesiirup ja lahusta vedelikus kuivaks pigistatud želatiinilehed. Lase segul jahtuda ning vala tordile ja lase külmas tarduda 2 tundi kuni üleöö.
Kaunistuseks sulata šokolaad vesivannil ja kasta sellesse ahjus röstitud leivatükid, tõsta küpsetuspaberile ja lase šokolaadil taheneda. Pese ja poolita füüsalid. Keeda suhkrust ja veest siirup, kasta sisse pärnaõied ja lase küpsetuspaberil taheneda. Kaunista tort vastavalt soovile leivaõhikute, pärnaõite ja füüsalitega.

Kommentaarid