Sidrunimakroonid ja blogi sünnipäev

Uskumatu, aga meie armas toidublogi on juba üheksa aastane. Ühest küljest nii pikk ja teisalt jälle üsna lühike aeg. Oi, kui palju põnevaid soolaseid ja magusaid roogi on selle aja sees valmistatud. Ja veel sadu toite, mida tahaks valmistada, aga ei ole veel jõudnud.
Sünnipäeva puhul pakume makroone. See oli pikka aega üks nendest küpsetistest, mida ei söandanud ette võtta, aga soovitame igatahes julgelt katsetada. Kuigi esimesel korral ei pruugi makroonid ehk õnnestuda ja ebaõnnestumiseks võib olla päris palju põhjuseid, siis harjutamine aitab kohe kindlasti. Isegi, kui oled lugenud läi tuhat erinevat retsepti ja õpetust, taandub lõpuks kõik kogemusele ja tundele. Alljärgnev on üks retseptidest, mis viimasel ajal põhiliselt meie köögis kasutusel on ja enamasti ka õnnestub :) Tegemist on prantsuse meetodiga, kus munavalgevaht segatakse sõelutud kuivainete hulka.

Makroonid:
2 munavalget (M- suurus, u 75 g)
30 g suhkrut
90 g mandlijahu
130 g tuhksuhkrut
kollast pulbertoiduvärvi

Sidrunikreem:
25 g võid
100 g tuhksuhkrut
1/2 sidruni riivitud koor
3 sl sidrunimahla

Makroonide valmistamiseks vahusta munavalged 30 g suhkruga kõvaks vahuks. Sõelu tuhksuhkur ja mandlijahu ning sega omavahel kokku, lisa ka toiduvärv. Lisa mandlijahu segu munavahule ja sega õrnalt spaatli abil tõstes ühtlaseks. Pigem sega vähem kui rohkem, et segu ei muutuks liiga vedelaks, umbes 45 korda on just parasjagu.
Pritsi ümara kuni 1cm läbimõõduga otsiku abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile umbes 4 cm läbimõõduga kettad. Pritskotti peaks hoidma nii, et saad pritsida suunaga otse ülevalt alla. Makroon peaks jääma pealt sile.
Kui makroonid on pritsitud, siis lase ahjupannil 4-5 korda umbes 40 cm kõrguselt lauale kukkuda, et õhumullid tuleksid välja. Suurema kolina vältimiseks võid selleks otstarbeks lauale asetada köögirätiku:) Või koputa ahjupanni altpoolt. Makroonidel peaks laskma pannil enne ahjupanekut vähemalt 15 minutit seista, aga minu kogemusel on hea, kui lased neil seista umbes tund enne ahjupanekut, et makroonidele korralik kest peale tekiks.
Küpseta makroone eelkuumutatud ahjus 150 kraadi jures 14- 15 minutit. Küpsetamistemperatuur võib olenevalt ahjust varieeruda, samuti küpsetamisaeg, peab jälgima, et makroonid ei hakkaks pruunistuma.
Kreemi jaoks vahusta toasoe või tuhksuhkruga kreemjaks, lisa sidrunimagl ja sidrunikoor ning sega ühtlaseks. Pritsi makroonipoolikute vahele kreemi ja suru omavahel õrnalt kokku, säilita külmkapis.
Sellest kogusest saab 25- 26 valmis makrooni.

Kommentaarid