Soolase karamellikreemiga šokolaadikook

Igasugused soolase ja magusa kombinatsioonid- eriti karamelli ja meresoola kombinatsioon- on mulle mõistusevastaselt alati tundunud äärmiselt vastupandamatud. Seetõttu tundus järjekordse piduliku ürituse tarbeks viimaks oma soolase ja magusa unistuse teostamiseks aeg küps olevat. See šokolaadikook soolaka karamellikreemi ja meresoolahelvestega ei jätnud kedagi sööjatest külmaks ja paljud pidid tõdema, et soolase ja magusa kombinatsioon võib olla lausa jumalik.
Koogi retsepti idee pärineb omapoolsete mugandustega siit.

Põhi:

115 g võid
225 g tumedat šokolaadi
150 ml piima
200 g muscovado suhkrut
2 tl vanilliekstrakti
2 muna
150 ml hapukoort
225 g jahu
1 sl küpsetuspulbrit

Karamellikreem:

450 g suhkrut
2 sl heledat suhkrusiirupit
100 g soolaga võid
100 ml vahukoort
1 sl hapukoort
250 g toorjuustu

Šokolaadikate:

225 g tumedat šokolaadi
2 dl vahukoort
pealepuistamiseks meresoola helbeid
Kõigepealt valmista karamellikreem, selleks vala potti 1 dl vett, lisa suhkur ja siirup ning kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Seejärel tõsta kuumust ja kuumuta kuni karamell on tumedamat värvi. Keeruta potti aeg- ajalt, aga ära karamelli sega. Seejärel eemalda pott tulelt ja vispelda juurde või, koor ja hapukoor. Jäta kreem jahtuma ja jahtunult klopi karamelli juurde toorjuust.
Põhja jaoks sulata segades šokolaad, või ja piim madalal kuumusel. Eemalda pott tulelt ja klopi juurde suhkur ning vanilliekstrakt. Jahuta segu ning klopi juurde omavahel lahtiklopitud munarebud ja hapukoor. Sega juurde jahu ja küpsetuspulber ning viimaseks kõvaks vahuks vahustatud munavalged. Küpseta kooki küpsetuspaberiga voodertatud ümaras koogivormis 180 kraadi juures 40- 50 minutit ning lase jahtuda.
jahtunud põhi lõika pooleks ja pane vahele karamellikreem.
Šokolaadikatte jaoks kuumuta koos šokolaad ja vahukoor ning vahusta kergelt läbi. Kata kook šokolaadiseguga ja puista peale meresoolahelbeid.

Kommentaarid