Šokolaadi- šampanjakreemi tort

Ühe väga erilise klubi "Š..." viiendas aastapäevaks valmis temaatiline šampanjakreemi ja mustikatega šokolaaditort. Tort on tõeliselt külluslik, nii et piisab üsna väikesest tükist. Hõrkude šokolaadibrownie põhjade vahel on maitsev šampanjakreem valge šokolaadiga ja mustikad. Kook on kaetud toorjuustu-šokolaadi kreemiga ja kaunistatud kevadiselt sireliõitega. Ideid koogi valmistamiseks sain siit ja siit, kuid mugandasin retsepte oma maitse järgi. Kuigi kuumutamisel šampanjast kraadid kaovad, jääb kreemile siiski mõnusalt hapukas šampanja maitse.


Põhi:

100 g võid
200 g tumedat šokolaadi
4 muna
200 g pruuni suhkrut
100 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
30 g kakaopulbrit

Šampanjakreem:

0,5 dl maisitärklist
2 dl avhukoort
2 dl vahuveini või šampanjat
1 dl suhkrut
2 muna
4 munakollast
4 sl võid
1 tl vanilliekstrakti
100 g valget šokolaadi

Täidiseks:

400 g mustikaid

Kate:

300 g maitsestamata toorjuustu
200 g tumedat šokolaadi

 
Põhja jaoks sulata tükeldatud või ja šokolaad koos vesivannil või mikrolaineahjus ning jahuta segu toatemperatuurini. Vahusta suhkur ja munad kohevaks vahuks. Sega šokolaadisegu ettevaatlikult munasegu hulka ja sõelu juurde jahu, küpsetuspulber ning kakao. Sega tainas kokku ja vala 24 cm läbimõõduga ümarasse koogivormi ning küpseta 180 kraadi juures eelkuumuattud ahjus 25- 30 minutit, kuni see muutub pealt mõraliseks. Jahtunud põhi tuleks lõigata kolmeks kettaks, aga võib ka taina kolmeks jagada ja kolm eraldi põhja küpsetada. Põhja sisse võib soovi korral lisada ka hakitud šokolaadi, hakitud pähkleid, riivitud apelsinikoort või vahukommi tükikesi.
Kreemi jaoks sega kokku 1 dl vahukoort ja maisitärklis ning pane kõrvale. Sega potis ülejäänud vahukoor, vahuvein ja suhkur ning kuumuta segades suhkru sulamiseni, seejärel eemalda segu tulelt. Klopi munad ja munakollased maisitärklise segu hulka. Pidevalt segades nirista umbes veerand kooresegust munasegu hulka. Lase ülejäänud koore segu keema ja lisa vispeldades munasegu. Vispelda pidevalt, kuni kreemil tekib pudingi laadne konsistents. Võid seda teha ka vesivannil, kreemi tükki mineku ja põhja kõrbemise vältimiseks. Tõsta kreem tulelt ja sega juurde või, tükeldatud valge šokolaad ning vanilliekstrakt ja sega seni, kuni või ja šokolaad on sulanud. Kui kreem on tükiline, siis võid seda ka kurnata läbi sõela ning seejärel aseta kreem umbes kaheks tunniks jahedasse.
Aseta põhi koogialusele ja soovi korral immuta veidikese vahuveiniga ning kata poolega vanillikreemist ja mustikatest. Aseta peale teine põhi ja korda sama protseduuri ning kata viimase põhjaga. Immuta pisut ka pealmist kihti.
Katte jaoks sulata šokolaad ja klopi toasooja toorjuustu hulka. Kata kreemiga kook pealt ja külgedelt ning kaunista meelepäraselt ja tõsta paariks tunniks jahedasse maitsestuma.

Kommentaarid