S nagu sushi

Sushi on üks minu lemmiksöökidest/ampsudest. See maitsete puhtus ja kooskõla sümpatiseerib mulle väga. Lisaks meeldib mulle väga kala. See siin on üks lihtne ja mahe variant vähisabade ja avokaadoga. Faktid sushi kohta pärinevad raamatust "Stiilne sushi".

Sushi tähendabki tegelikult tõlkes äädikaga riisi ja arenes välja iidsest kala säilitamise meetodist, mille puhul kala kääritati keedetud riisi sees. Riisi kvaliteet on sushi puhul olulise tähtsusega. Sushi arenes välja Jaapanis Edos 19. sajandil selliseks, nagu me seda täna tunneme. Aga suurem osa Jaapanist sai seda tundma alles peale 1923. aasta maavärinat, mil selle piirkonna kokad klientuuri kaotuse tõttu kolisid Jaapani teistesse piirkondadesse. Peale II maailmasõda tõid ameeriklased kodumaale kaasa ka mälestused sushist.
Suurema populaarsuse saavutas sushi Ameerikas 1960-ndatel aastatel läbi LA Little Tokyo linnaosa. Võidukäik saabus aga 70-ndatel, kui leiutati California rull, mille loojaks peetakse Ichiro Mashita't. See mees oli LA restorani "Tokyo Kaikan" sushi kokk, kes avastas, et avokaado ja tuunikala tekstuurid on sarnased, mis omakorda oli aluseks toidule, mis sobis miljonitele ameeriklastele, kellele siiani oli olnud vastuvõetamatu toore kala söömine.

Kõige tähtsam on valida õige riisitüüp (parim on o komesan riis, aga muu puudumisel sobib ka meie Veski-Mati pudruriis). Lõppeesmärgiks on valmistada kleepuva tekstuuriga niiske riis.
Kõigepealt tuleb riisi loputada seni, kuni riis muutub läbipaistvaks. Seda võib teha nii sõelal kui ka potis. Iga 1 kl keetmata riisi kohta tuleb riisile lisada 1 kl vett. Riisi keetmiseks tuleb kasutada tihedalt sulguva kaanega potti. Kuumutada vesi keemiseni ja seejärel alandada temperatuuri keetes riisi 15- 20 minutit. Kaant ei tohi keetmise ajal kergitada ja riisi segada, muidu vabaneb tärklis. Peale 20 minutit tuleb kuumus võimalikult madalaks keerata ja veel 5 minutit riisil haududa lasta ning seejärel tõsta pott tulelt ja lasta riisil 15 minutit puutumatult seista.


Riisi maitsestamise segu põhiretsept:

5-7 tassi keedetud riisi
1/4 tassi riisiäädikat
1 sl suhkrut
1,5 tl soola

Lahusta segades suhkur ja sool äädikas, kuni maitseained on lahustunud. Piserda kaste riisile võimalikult ühtlaselt ja oota umbes 10 minutit kuni kuum riis imab vedelikku. Riisi purunemise vältimiseks ära sega riisi, vaid pööra seda puulabida abil kihtidena ümber, et aur vabaneks ja riis jahtuks. Riisi säilitamiseks vääna puhas köögirätik kuivaks ja kata sellega riisinõu.
Mina kasutasin sushi täidiseks kooritud ja piklikeks pulkadeks lõigatud avokaadot ning nõrutatud vähisabasid. Aseta Nori leht sushimatile ja suru näppude abil selle peale ühtlaselt õhuke riisikiht jättes ühe ääre veidi vabaks. Seejärel aseta riisile avikaadoviilud ja vähisabad ning keera sushi mati abil rulli. Niisuta Nori lehe äärt, et rull kinni liimida. Seejärel lõika rullist paari-kolme cm laiused jupid. Serveeri sushit koos sojakastme, wasabi ning marineeritud ingveri viiludega.

Lõpiks natuke ka Norist ehk kuivatatud merevetikast: sushi jaoks sobib ainult yaki nori ehk röstitud nori. Kuna nori reageerib välisõhuga ja vettib õhus oleva niiskuse tõttu kiiresti, siis tuleb seda säilitada õhukindlas karbis.

Kommentaarid