Tort "Kiiev"

Mõni aeg tagasi tähistas meie kallis vanaema üsna auväärset 80. juubelit ja selleks puhuks üllatasime teda nostalgilise "Kiiev" tordiga. Jah, just seesama vanaema, kellega koos asusime juba lasteaialastena küpsetamismaailma avastama. Etteruttavalt olgu öeldud, et tort osutus nii maitsvaks ja populaarseks, et mõned nädalad hiljem sai see uuesti valmis tehtud.
Nüüd siis tordist lähemalt- esmapilgul tundub, et ei midagi erilist. Aga see on väga eksitav arvamus! Tegemist on väga hõrgu tordiga, kus saavad kokku pähkline beseepõhi ja siidine võikreem. Lapsepõlvest mina seda torti kahjuks ei mäleta, kuid võin kinnitada, et tänapäevalgi on see tort Kiievis müügil ja maitseb ülimalt hästi. Eksperimendi huvides kasutasin kahte pisut erinevat retsepti, millest esimene pärineb Eva Pärteli raamatust "Nostalgilised tordid ja koogid" ning teine Nami- Namist. Mõlemad retseptid ja valmistamisõpetused toon allpool ka ära ja igaüks võib ise otsustada, kumba varianti ta katsetada tahab. Maitsevad minu arvates sarnaselt ja väga hästi, erinevuse annab tordile põhjas kasutatavate pähklite maitse- proovisin nii india kui ka metsapähkitega ja mulle isiklikult meeldis metsapähklitega variant isegi rohkem intensiivse pähklise maitse tõttu. Veel võiks välja tuua, et Nami- Nami retsepti järgi valmistatud tordil valmib kreem kindlasti kiiremini, aga kõige kindlam on ikkagi ise ära proovida mõlemad variandid ja siis otsustada, kumb neist rohkem maitseb :)

Tort "Kiiev" ("Nostalgilised tordid ja koogid"):
Beseepõhi:
210 g munavalgeid
150 g röstitud india pähkleid
45 g nisujahu
2,5 dl suhkrut

Šarlottkreem:
230 g toasooja võid
1,5 dl piima
1 muna
2 dl suhkrut
1 sl kakaopulbrit

kaunistamiseks röstitud pähklite puru

Põhja jaoks purusta pähklid köögikombaini abil, sega juurde jahu ja 0,5 dl suhkrut.
Vahusta munavalged pehmeks vahuks, lisa osade kaupa suhkur edasi vahustades ning vahusta kuni vaht on tugev. Sega juurde kuivainesegu ning küpseta 20 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud vormis 2 põhja. Kõigepealt 170 kraadi juures 20 minutit ja siis 150 kraadi juures veel 1 tund ja 45 minutit.
Kreemi valmistamiseks klopi muna suhkruga, lisa piim ja sega. Kuumuta pidevalt segades keemiseni, alanda kuumust ja keeda umbes 5 minutit, kuni mass on paksenenud. Vala läbi sõela ning jahuta. Vahusta või kohevaks vahuks, lisa piimasiirup ning mikserda ühtlaseks. Tõsta võirooside jaoks 2-3 sl kreemi kõrvale, mis sega soovi korral toiduvärviga. Ülejäänud kreem jaga pooleks ja sega ühe poole hulka kakao.
Tõsta üks beseekiht alusele, kata heleda kreemiga ja tõsta peale teine kiht. Kata kook pealt ja külgedelt tumeda kreemiga ning kaunista võirooside ja ülejäänud kakaokreemiga. Puista külgedele pähklipuru.

Tort "Kiiev" (Nami- Nami):
Beseepõhi:
10 munavalget
170 g suhkrut
100 g purustatud röstitud metsapähkleid
40 g jahu

Võikreem:
200 g toasooja võid
400 g kondenspiima
2 tl kakaopulbrit

Põhja jaoks vahusta munavalged tugevaks vahuks, lisades osade kaupa suhkru, sega juurde pähklipuru ja jahu ning vormi ahjuplaadile kaks 26 cm läbimõõduga ketast. Kuivata põhjasid 100 kraadi juures ahjus 4 tundi, lase jahtuda ning lõika servad sirgeks, servadest tehtud puruga saad pärast kooki kaunistada.
Kreemi jaoks mikserda või kondenspiimaga ühtlaseks ja õhuliseks. Tõsta 1/3 kreemist kõrvale ja sega sellesse kakao. Aseta põhi alusele ning kata umbes 2/3 valgest kreemist, aseta peale teine põhi ja kata pruuni kreemiga. Ülejäänud valge kreemiga kata küljed. Puista külgedele koogipuru. Kreemi ülejääkidega saad koogile teha meelepärased kaunistused.


Kommentaarid